Protecții pentru împrumutați, contra recuperatorilor de creanțe și executărilor silite, aproape de adoptare în Parlament

0
912

Patru proiecte legislative ce privesc împrumutații au fost înregistrate în această toamnă în Parlament și se află acum pe lista de adoptare a Senatului. Ele readuc în actualitate câteva chestiuni care, în esență, au mai fost propuse în ultimii ani, dar nu au reușit să devină legi.

Vorbim, mai exact, de propuneri legislative pentru consumatorii care nu mai pot face față dobânzilor excesive din contracte, care ajung să nu mai poată plăti creditele din cauza riscului valutar, pentru cei care sunt prejudiciați de cesiunile de creanțe speculative ori care sunt executați silit fără să se încerce revizuirea contractelor înainte.

Pe scurt, despre cele patru propuneri aflate acum aproape de un vot la Senat:

1. Limitarea dobânzilor excesive: fie că vorbim de contracte cu băncile, fie cu instituțiile financiar-nebancare (IFN), fie că vorbim de colectorii de creanțe, proiectul de lege privind dobânzile excesive propune o serie întreagă de limitări față de ce prevede legislația acum, pe categorii de credite; sunt propuse, mai întâi, limite ale dobânzii anuale efective la creditele imobiliare și de consum; la creditele de consum de cel mult 15.000 de lei, suma totală de rambursat ar fi de maximum dublul sumei împrumutate (incluzând toate costurile, dobânzile și comisioanele).

În cazurile în care limitările nu sunt respectate, împrumutații ar avea dreptul să obțină reducerea lor, amiabil sau cu forța, în instanță, iar cei care ajung să nu mai poată plăti din cauza dobânzilor mari, nu vor mai putea fi executați silit așa ușor; e introdusă, în consecință, ideea de a reechilibra contractele în acest context.

În același timp, acest proiect propune sancționarea ca abuz de putere economică practicarea de dobânzi excesive, ca practici incorecte (inclusiv înșelătoare) ale băncilor și celorlalți creditori financiari sau chiar ca fraude la lege.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

2. Protecția contra cesiunilor de creanță speculative

Citiți articolul integral AICI.


Mangalia News, 10.12.2019. (foto generic: printscreen DIGI 24).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply