Cum a ajuns Constanţa un banal oraş de  provincie: „Peisajul stradal este groaznic, cu aspect de bazar, iar nordul staţiunii Mamaia arată ca un ghetou“

0
875

farmec.ro

Un fost europarlamentar, un fost diplomat şi un scriitor se arată dezamăgiţi de starea în care a ajuns Constanţa, oraşul în care nu există cultură, unde funcţiile se dau pe criterii politice, iar bijuteriile oraşului sunt o ruină.

Cum este văzut oraşul de trei constănţeni care au copilărit în Constanţa, dar care sunt dezamăgiţi de felul în care arată vechiul Tomis şi staţiunea Mamaia: un loc unde nu se respectă nicio regulă de urbanism, unde numirile se fac pe criterii politice şi unde cultura este o „Cenuşăreasă“. Constanţa, spun ei, a ajuns un banal oraş provincial.      

Sebastian Bodu,  fost europarlamentar, fost preşedinte ANAF, membru PD în perioada 2002 – 2014, în prezent avocat şi profesor universitar, spune că priveşte oraşul său natal cu nostalgie, dar şi cu tristeţe, când vede cum se degradează continuu. „Urbanistic, Constanţa a ajuns un dezastru. Blocuri printre blocuri, blocuri printre case şi case printre blocuri, până la dispariţia oricărui metru pătrat de spaţiu verde. Peisajul stradal este groaznic, cu aspect de bazar, fără cea mai mică urmă de uniformitate. Fiecare construieşte sau îşi «decorează» faţada localului după cum îl taie capul.  

Peninsula, care este o bijuterie arhitecturală, zace în mizerie, cu zeci de imobile abandonate. Dezastrul urbanistic in Mamaia este şi mai mare. Deja nordul staţiunii arată ca un ghetou, aşa de apropiate sunt construcţiile una de cealaltă, iar copacii au fost raşi. Dacă priveşti Mamaia din Ovidiu, de peste lac, este înfricoşător. Mai in glumă, mai in serios, pare că Mamaia se va scufunda în curând sub greutatea betoanelor“, spune el.

Bodu este de părere că vechiul Tomis a rămas în urma tuturor celorlalte mari oraşe „din cauza ticăloşitei, prostiei şi indolenţei celor care l-au condus şi îl conduc în continuare. Dacă vă uitaţi la Cluj, Ţimişoara, Braşov, Sibiu, Arad şi alte oraşe, veţi vedea în jurul lor o mulţime de fabrici şi centre logistice. Aici nu e nimic. Nicio investiţie productivă nu s-a făcut in Constanţa, care a ajuns dependentă financiar doar de zona portului“.  

„Tomisul nu contează şi nu există la nivel naţional, în (aproape) nici un domeniu“

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dorin Popescu, fost diplomat al României la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre“, crede că oraşul „pare a fi trăit în ultimii 20 de ani sub semnul blestemului lui Ovidius, redevenind, după o promisiune prea scurtă de creştere, un banal oraş provincial. 

„Tomisul nostru nu contează şi nu există la nivel naţional, în (aproape) nici un domeniu. Nu are elite academice, deşi are universităţi. Nu are resursă umană de calitate, oameni probi şi de calibru, responsabili şi cu viziuni de anvergură. În mediul academic, dascălii mediocri îşi securizează cinic poziţiile ferecând porţile împotriva valorilor autentice“. 

Citeste mai mult: adev.ro/pwgqgm Articol semnat de Mariana Iancu.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply