Florin Iordanoaia: Medicina de familie dispare…

0
1933

”Cînd eram copil am văzut un film, roman foileton, cu o acţiune în Anglia sfîrşitului de secol al-XIX-lea. Printre actorii principali apărea şi un medic de familie, care juca rolul unui doctor în vîrstă. Acesta venea la pacienţi cu trăsura, la orice oră din zi sau noapte. Copil fiind, mi-au rămas în minte cîteva scene cu medicul care asista la naşteri, făcea diferite tratamente şi, mai ales, plîngea atunci cînd îi mureau pacienţii. În film, desigur! Nu am reuşit să îmi aduc aminte de numele acestui film, iar pe Youtube e greu de găsit, printre mii de titluri.

Am asistat la lansarea medicinei de familie de la noi şi nu am fost convins că este o soluţie prea bună, ştiind racilele sistemului medical, de la toate nivelurile.

Cînd soţia a ales să plece dintr-o funcţie „caldă” de la Direcţia de „Ocrotire a mamei şi copilului”, ca să intre în „Medicina de Familie”, m-am opus! Dar argumentele mele nu au convins-o, dragostea de meserie şi de a ajuta oamenii, au cîntărit mai mult.

Acum „beneficiază” de racilele sistemului nostru de asigurări de sănătate. Munceşte zile întregi degeaba, pentru că sistemul electronic nu-i validează pacienţii pe care i-a examinat sau le-a eliberat reţetele compensate.

Aşa se face că periodic, din această cauză, plăteşte amenzi şi reţetele care nu au fost validate. Reţete de la 7-8 lei bucata, pînă la unele destul de scumpe şi apoi vin amenzile. Aşa că din salariul său, mai scade ceva în fiecare lună. Plus umilinţele, care rămîn!

Decizia luată de a mări salariile medicilor din spitalele de stat a creat o mare prăpastie între cele două părţi ale sistemului medical, cel de stat şi cel privat. Practic nu mai este rentabil să mai lucrezi în sistemul privat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Măsura de a creşte salariile din sistemul de stat (care erau o bătaie de joc), pentru ca personalul să nu mai plece din ţară şi să nu mai ceară şpagă, a dat unele rezultate, dar a creat şi disensiuni. Din punct de vedere managerial, au fost făcute greşeli care vor avea repercusiuni asupra cîtorva domenii medicale.

Un medic care face 2-3 operaţii pe zi (sau mai multe), practic ia un salariu de cca. 10 ori mai mare decît un medic de familie, care examinează 20 de pacienţi pe zi şi pe care îi trimite la operaţie sau la tratamente. Orice comentariu e deschis, dar situaţia rămîne!

Părerea mea este că tinerii absolvenţi de facultate nu vor mai merge spre medicina de familie şi alte domenii care s-au dezvoltat în cabinete sau policlinici private. Iar medicii de familie vor pleca din sistem, pentru că nu au cum să reziste la această situaţie (sau bătaie de joc!). Banii pe care-i primesc medicii de familie sînt mult prea puţini, nu acoperă cheltuielile, salariile lor şi ale asistentelor sînt prea mici, iar stresul e foarte mare şi multe nemulţumiri ale pacienţilor sînt reale.

Deci, medicina de familie nu are viitor! Statul trebuie să găsească soluţii cu medicina de intervenţie (Ambulanţa, SMURD, gărzile din spitale), care să preia sarcinile medicilor de familie.

Părerea mea sinceră!”

Florin Iordănoaia, iulie 2019.


Mangalia News, 18.07.2019. (Preluare de pe Fb, cu acceptul autorului).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply