Lucian Blaga: RUȘINE, ROMÂNIA?

0
1373

Românii din diaspora vin în vacanţă, în scumpa noastră ţărişoară. Problemă: Litoralul pute, muntele mai puţin, poate din cauza altitudinii, totul este scump, mâncarea îmbolnăveşte, românii sunt needucaţi…, concluzia: RUŞINE, ROMÂNIA!

Ruşine, pentru că nu te ridici la standardele occidentale, alea pe care unii dintre noi le-au asimilat rapid, stând la coadă la Fast Food sau la cafea, în luxosul bolid, ăla cu climă bizonică. Ruşine, pentru că noi uităm de unde am plecat, dar, mai ales ruşine, pentru că noi le ştim pe toate, dar nu reuşim să ne implicăm, să încercăm să schimbăm ceva!

Da, România suferă, pentru că românii au fugit oriunde au văzut cu ochii, pentru că, parcă suntem blestemaţi să alegem tot ceea ce e mai rău pentru noi, pentru că ne bârfim, pentru că ne pute, suferă pentru că dăm în ţara aia ca într-o pinata, din care, în curând, nu va mai rămâne nimic. Fiecare, din colţişorul lui de “libertate” (Facebook wall, Instagram sau orice altceva) emite ură, participând activ la şi adâncind dezbinarea care ne domină.

Da, România are probleme. Dar cred că înainte de toate, problema e la noi, la modul cum vorbim, cât respectăm munca şi eforturile românilor noştri care au rămas pe metereze, care plătesc taxe aberante, care nu au niciun sprijin, dar se uită la noi, aştia cu standarde, ca la o salvare demult aşteptată.

Dragilor, aveţi de aşteptat. Mai ieşim din patru în patru ani să ne amintim de voi, mai facem un grătărel şi dezbatem problemele ţării, dar staţi liniştiţi, greul tot voi îl veţi duce. Aici nu există leaderi, pentru că, dacă cineva încearcă să facă ceva, va fi urgent etichetat ca oportunist sau ca vreunul care vrea să se îmbogăţească pe spatele conaţionalilor.

Am scris toate acestea pentru că acum câteva zile am cunoscut o doamnă din Venezuela. Firesc, am întrebat-o care este părerea ei, ca şi cetăţean american, despre Venezuela, acum când ţara ei trece printr-o perioadă neagră şi mă aşteptam la un discurs negativ, plin de păreri de rău şi regrete.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A răspuns simplu:

“Lucian, Venezuela este cea mai frumoasă ţară din lume. Când eram copii, megeam la marginea Caracas-ului, unde erau livezi pline de fructe. Aveau un gust dumnezeiesc şi cea mai mare plăcere o simţeam pe drumul de întoarcere. Oamenii zâmbeau, oraşul era superb şi sunt sigură că spiritul acela şi frumuseţea oamenilor nu au dispărut. Mi-e dor de ţara mea, în fiecare zi!”

Am tăcut, am înghiţit în sec şi mă întrebam ce naiba ne lipseşte nouă…

Lucian Blaga, Houston, Texas, USA. 


MN: Lucian Blaga, CEO la Arca Productions USA, este realizatorul proiectului ARCA TV, Televiziunea românilor de pretutindeni, care emite din Houston, Texas, USA, iar Mangalia News este partener media în acest redutabil proiect internațional


Mangalia News, Luni, 15 iulie 2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply