Abibula Aygun, despre Astronomia Observațională și Astrofotografie, la Cercul de Științe Aplicate din comuna 23 August [Foto/VIDEO]

0
2227

Abibula Aygun: ”Din perspectiva unui astronom amator, există două lucruri distincte – Observarea vizuală a corpurilor cerești si Astrofotografia. De ce Astrofotografia? Ati vazut vreodata cerul astfel?

In primul rand, nu ar fi interesant ca ceea ce observi ocular sa imortalizezi intr-un fisier video sau o fotografie? Sa urmaresti in decursul a cateva ore de urmarire a unor corpuri ceresti care au sateliti, miscarea acestor sateliti intr-un anume interval de timp dat? Deoarece in aceasta perioada este in voga observarea lui Jupiter, nu ar fi superb sa vezi tranzitia lui Io sau Europa in jurul lui Jupiter, sau sa filmezi miscarea corpurilor ceresti ?

De ce sa ramai doar cu amintirea unei observatii, cand poti avea mereu pe calculator sau scoasă pe hartie fotografica o sesiune de lucru?

Sunt mai multe tehnici. Avem colegi astronomi amatori care, pentru a obtine o imagine buna a unei planete, folosesc programe speciale numite stackere. Aceste programe preiau detaliile mai multor imagini, combinandu-le intr-o imagine cu o claritate buna spre foarte buna.

Insa, se pot face fotografii decente si fara echipamente super profesioniste. Un aparat foto bun, un teleobiectiv  sau telescop cu adaptorul necesar aparatului foto. Urmatoarele fotografii si filmari sunt ale subsemnatului. Unele sunt filmate prin telescop iar altele sunt efectuate cu aparatul foto:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Filmari Saturn

Filmari Jupiter si patru din cei saptezeci si noua de sateliti naturali. Cei patru Galileeni!

Prin filtru special pus pe optica, o pata solara ce a aparut prin 23 Aprilie 2019. Mentionez ca la data redactarii articolului nu exista nici o activitate anormala pe Soare:

Pata 2736 este de fapt un grup de pete numarand 28 de pete. Avem eruptii solare. Dimensiune 638.2 miioane kilometri patrati, Magnetism Bipolar, asimetric, distributie a petei solare compacte. Video aici:

Ideea este ca Astronomia Observationala se rezuma la Planete, la Luna, un numar limitat de roiuri (cel mai observat este roiul Pleiadelor sau denumirea populara Closca cu pui), Orion ca nebuloasa si cam atat. Foarte rar se poate observa galaxia Andromeda.

Chiar si asa, pentru a surprinde detalii ale corpurilor ceresti e nevoie de ceva munca de postprocesare pentru a obtine imagini precum cele obtinute de colegii astronomi.

Spre exemplu, pe un telescop 203/1200 (adica cu diametrul oglinzii de 203 centimetri si distanta focala de 1,2 metri pina la oglinda secundara). Destul de rar reusesti sa observi roiuri cum ar fi Pleiadele (fiind vizibile cu precadere pe perioada iernii si face parte doin Constalatia Taurului). In cazul Pleiadelor, nu putem observa decat stelele ce o compun dar nu prea resim sa observam vizual norii de praf stelar. Detaliile se observa cu filtre dedicate, filtre cu polarizare reglabila sau ADC-uri. Atmospheric Dispersion Corrector (ADC-ul se foloseste pentru a filtra turbulentele atmosferei terestre) montate alaturi de o camera ZWO ASI sau altele din aceeasi gama.

Primele trei fotografii sunt ale unui coleg astronom amator care mi-a permis sa utilizez fotografiile obtinute de el pe Jupiter si Saturn. Multumiri, domnului Balint-Forro Eugen.

Balint-Forro Eugen este un impatimit de Astronomie si Astrofotografie, insa pentru a obtine ceea ce vedeti aici, a folosit zeci de mii de fotografii din care programele de prelucrare au extras informatia si iata imagini inedite cu Saturn si Jupiter:

Pentru a fotografia Soarele in splendoarea lui, regele Ra in antichitate, Lucruri pe care nu le poti observa cu telescopul si un filtru Solar. E nevoie de o Camera de inalta rezolutie si mare viteza. Multumiri lui Marcelo Mojica Gundlach.

Galaxiile si Roiurile stelare sunt imposibil de observat cu ochiul liber, fara aparatura foto/video. Galaxiile, in modul observational se vad ca niste norisori de praf cosmic gri. Detaliile se obtin tot cu aparatura foto/video.

Toate detaliile, praful ce inconjoara stelele din Roi (cazul Pleiadelor), galaxiile din constelatia Leu si altele nu le poti vedea in detaliu fara aparatura foto/video.

Sa vorbim de Nebuloase. Una din putinele nebuloase vizibile iarna si in care se poate observa praful stelar este Orion. Multumiri lui Adrian Zota si lui A7 Photography pentru minunatele cadre surprinse. Insa, sa nu credeti ca asa sunt vizibile cu ochiul ci in jurul stelei o zona de praf cosmic de culoare gri. Adevaratele culori ies in evidenta tot cu aparataura dedicata.

Personal am mai fotografiat, asa, prin diverse locuri – Soarele , Luna si ceva comete. Daca Cometa Wirtanen a fost destul de usor de surprins, pentru cometa Iwamoto, am asteptat o luna si am tras cateva zeci de cadre pe care le-am suprapus deoarece cometa era aproape invizibila fiind in constelatia Auriga. Era iarna si era un ger naprasnic dar Pasiunea e Pasiune.

In concluzie, Astronomia Observationala este Limitata la Ochiul Uman, Zona de poluare Luminoasa, Distorsionarea Atmosferica si Telescop. In Astrofotografie, avand un senzor mult mai bun decat ochiul uman, care surprinde detalii ce ochiul uman nu le surprinde, avem imagini efectiv Fantastice care sunt chiar in fata noastra.

Cercul de Științe Aplicate (Tehnico – Aplicative) printre care si Astronomie si Astrofotografie, din cadrul Scolii Gimnaziale George Cosbuc 23 August, functioneaza datorita Primariei si Consiliului Local 23 August, iar pe aceasta cale le multumim pentru suport!”

Preocupați să ne uităm în jos, am uitat să privim spre stele!
Din Praf de stele suntem făcuți și Praf de Stele vom deveni!

Prof. Abibula Aygun, inițiator și coordonator al Cercului de Științe Aplicate (Tehnico – Aplicative), din cadrul Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc”, comuna 23 August.


M.N: Vă invităm să vizionați și articolul: ASTRONOMIE: Imagini senzaționale! ZILNIC! (Pentru cei pasionați!)Mangalia News, Joi, 4 iulie 2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply