Şmecher DeRomânia – OPINII CIVICE

    0
    4929

    Şmecher DeRomânia – OPINII CIVICE.

        Nu am vrut să scriu despre aşa ceva, pentru că am crezut că e mai important să mă lupt cu astfel de „persoane”, care ne apar în viaţă şi ne-o fac mai urîtă decît vrem noi să ne fie. Dar numărul lor a crescut şi nu mai ştiu ce să cred! O fi mai bine să avem o ţară plină de şmecheri, de oameni prefăcuţi, care îşi ascund adevărata faţă şi natură? Care ne păcălesc peste tot?

        Pe drumurile pe unde am umblat prin afară, am întîlnit tot felul de persoane din acelaşi soi de şmecheri, că nu deţinem noi monopolul, dar tot aici e cel mai rău. Avem o categorie de şmecheri ajunşi la apogeu: au minţit, au înşelat, s-au făcut preş în faţă şefilor, au furat cît de mult au putut şi s-au ajuns. În vîrful piramidei sociale! Ne conduc!

        Avem persoane de acest fel în politică, administraţie, universităţi, licee, şcoli, spitale, companii mari, firme mici, buticuri de cartier, şoferi de taxi, de camioane, muncitori la săpat şanţuri etc. Toată ţara e plină de ei, pînă şi în sport au pătruns şi nu sînt puţini!

        Ce e mai rău? Că nu putem scăpa de ei sau că aceştia sînt modele pentru copii şi tineri? De fapt, o nouă generaţie de şmecheri e gata să-i înlăture pe cei din vîrful nesimţirii, să le ia locul în acelaşi fel, să parvină mai rapid decît au făcut-o înaintaşii lor.

        Ce e mai rău? Că ne transformăm într-o ţară de oameni păcăliţi, fără busolă, fără direcţie şi mai ales fară educaţie? De fapt, avem oameni „educaţi”, cu diplome şi pretenţii, care în esenţă sînt nişte şmecheraşi de cartier, care au ajuns într-o poziţie socială importantă, fără muncă, fără învăţătură, dar printr-o mare abilitate de a păcăli pe ceilalţi. Ce înseamnă a păcăli? Toate formele de furt, înşelăciune, corupţie, mită, pile şi incompetenţă!

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

        Mă întrebam, care este proporţia între bărbaţi şi femei? Credeam că procentual, femeile şmechere, sînt mai puţine decît bărbaţii. Dar numărul lor este suficient de mare, ca să se observe asta, pe unde trecem zilnic. Uneori ies în evidenţă şi mai uşor decît bărbaţii.

        Nu vreau să fiu pesimist, dar vreau să atrag atenţia că ne îndepărtăm de la esenţa unei societăţi civilizate şi că-i lăsăm pe cei şmecheri să facă ce vor. Poate că nu am fost niciodată o societate evolută, civilizată, dar cît mai trebuie să rămînem în preistorie? Nu este vorba de a ne face dreptate singuri! Dar dacă mai mulţi cetăţeni, ne facem datoria şi luăm atitudine, sesizăm autorităţile (pline de şmecheri şi ele, desigur), facem publice acele fapte şi atitudini de care aflăm şi mai ales ne asumăm ceea ce afirmăm, se mai poate schimba ceva!

        Cu ani în urmă, am predat studenţilor o temă despre marketingul mincinos şi producătorii care ne înşeală. Atunci existau puţine instrumente legale pentru a ne face dreptate, dar azi lucrurile s-au schimbat. Şi pot să se schimbe în bine.

        Întotdeauna am acordat o şansă celor care au făcut greşeli, care nu puteau să înveţe, să promoveze examenele prin forţe proprii, sau la club, să se antreneze, ca să ajungă în vîrf. Dar acum sînt convins că cei care ajung şmecheri, sînt irecuperabili pentru societate. Excepţii nu prea cunosc pînă acum. Probabil că sînt!

        În principiu, îi consider un balast greu de ignorat, foarte greu de evitat şi mai ales care ne fură din toate poziţiile posibile, în orice moment, indiferent de anotimp sau context. Iar noi nu sîntem vigilenţi. Ne vedem de ale noastre şi credem că mîine va fi mai bine. Mîine nu va fi mai bine, cu şmecherii care ne conduc.

        Ce este de făcut? 

        Să nu-i mai lăsăm să ne domine şi să nu lăsăm tinerii să ajungă să fie şmecheri!

        E foarte greu de realizat, dar societatea noastră nu mai are timp de pierdut!

        Florin Iordănoaia, 18 decembrie 2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply