Musulmanca îndrăgostită de portul tradiţional românesc: „Mă simt foarte norocoasă că strămoşii mei s-au aşezat în Dobrogea“ [galerie FOTO]

    0
    1196

    Musulmanca îndrăgostită de portul tradiţional românesc: „Mă simt foarte norocoasă că strămoşii mei s-au aşezat în Dobrogea“.

    Epsen Memet (50 de ani), o tătăroaică din Constanţa, face parte din grupul Cusături Dobrogene, al pasionatelor de tradiţie populară. Pentru ea, ia este cel mai frumos obiect de îmbrăcăminte.

    A îmbrăcat prima ie la vârsta de 7 ani, la o sărbătoare în neam, când părinţii ei erau naşi de cununie. Ziua o va ţine minte toată viaţa, pentru că s-a simţit atât de frumoasă, elegantă şi aparte printre nuntaşi. Acum are 50 ani şi se simte la fel de frumoasă, elegantă şi aparte – pentru că tătăroaica Epsen Memet din Constanţa este o mare îndrăgostită de costumul tradiţional românesc.

    Ia din copilărie, îmbrăcată la nunta tătărească

    Epsen priveşte nostalgică fotografia de la nunta din anii ’70, unde a avut un rol foarte important: era fetiţa naşilor de cununie. Ia aceea avea mâneci largi şi era asortată cu un brâu brodat cu flori, prins la fusta de culoare închisă. „Când a fost vorba să aleg cu ce mă îmbrac la marele eveniment, nici nu mi-a trecut altceva prin cap decât frumoasa ie pe care o văzusem la mama, şi ea fană a iei româneşti“, zâmbeşte tătăroaica.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    La şcoală a dat din nou de artizanat, la orele de lucru manual. Acolo a învăţat să ţeasă covoare populare, iar sentimentul de linişte şi pace pe care îl avea când se aşeza la războiul de ţesut şi l-ar dori din nou.

    „Mi-ar plăcea tare mult să-mi cumpăr un război de ţesut şi să mă apuc de lucru. Este greu, mai ales cu urzeala. Ţesutul nu e la îndemâna orişicui, trebuie multă îndemânare, multă migală. Nu e pentru oameni care îşi pierd rapid răbdarea şi vor să facă mereu altceva“, consideră Epsen.

    Citeste mai mult: adev.ro/picj0x



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply