FOTO Antreprenorul care şi-a construit prima casă eco-pasivă din România: „Iarna plătesc 10 euro pe lună încălzire şi apă caldă“

    0
    1442

    FOTO Antreprenorul care şi-a construit prima casă eco-pasivă din România: „Iarna plătesc 10 euro pe lună încălzire şi apă caldă“.

    Omul de afaceri clujean Béla Barabás (49 de ani), care s-a mutat de aproximativ 3 ani în prima clădire eco-pasivă certificată din România, a povestit pentru „Adevărul” cum este viaţa într-o astfel de locuinţă a viitorului. Casa a costat 1.000 – 1.200 de euro pe metru pătrat.

    După ce a locuit ani de zile într-o casă unde plătea şi 2.000 de euro pe an facturi la încălzire, omul de afaceri clujean Béla Barabás (49 de ani) şi-a construit în 2014 o casă conform celor mai stricte standarde privind locuinţele pasive – cele impuse de Institutul Casei Pasive din Germania.

    Asta înseamnă că nu este permis să consume mai mult de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an, pentru încălzire iarna/răcire vara. De asemenea, o astfel de casă asigură o ventilaţie continuă printr-un aparat special care recuperează căldura din aerul viciat.

    În 2015, casa a fost certificată de institutul german, iar echipa care a realizat proiectul a fost chemată să-l prezinte la secţiunea „Clădiri Inovative din Lume”, în cadrul conferinţei internaţionale a Caselor Pasive organizată, atunci, la Leipzig. Casa este „eco” deoarece este construită din lemn şi din alte materiale ecologice.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Cum v-aţi aşteptat să fie viaţa într-o astfel de casă şi cum este acum, la circa 3 ani de când v-aţi mutat?  

    Revelaţia a fost după prima noapte, când m-am trezit şi am avut senzaţia pe care o aveam în copilărie sau în adolescenţă când eram cu cortul în pădure, acesta a fost efectul de aer proaspăt. De asemenea, am remarcat că am dezvoltat o sensibilitate la diferenţe mari de temperatură în alte clădiri, deoarece m-am obişnuit cu temperatura constantă, atât vara cât şi iarna. Astfel, noi facem 22,5-23 de grade Celsius în casă, atât iarna cât şi vara.

    Cât plătiţi factura pentru o lună de iarnă?  

    La casele pasive nu prea există diferenţă mare la factură de vara faţă de cea de iarnă. Astfel, am cumulat per apartament undeva la 10 euro, deci un 40 de lei pe lună. Sunt în casă 3 apartamente, de 50 de metri pătraţi, de 100 de metri pătraţi şi de 65 de metri pătraţi. Vorbim despre factura de curent, în care intră şi apa caldă menajeră şi încălzirea, dar nu şi consumul electrocasnicelor, pentru că avem contor separat pentru a monitoriza exact. Gaz nu avem. Încălzirea o facem cu o pompă de căldură pe bază de curent.  În plus, sistemul de ventilaţie are un filtru care costă 15 euro şi la 3-4 luni de zile trebuie schimbat, pentru că aerul din zonă este destul de poluat. (Casa este situată în apropiere de Pădurea Făget, pe o stradă circulată intens – nr). Standardul de casă pasivă este de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an pentru încălzire iarna/răcire vara. Asta este ca şi cum aş avea o maşină care consumă 15 litri faţă de una care consumă 1,5 litri de benzină.

    Mai sunt şi alte avantaje ale unei case pasive?  

    Cred că esenţial este confortul, care pentru un adult înseamnă ceva, iar pentru un copil altceva. De exemplu, termostatele la casele normale sunt montate la 1,2 metri înălţime şi măsoară temperatura la această înălţime, dar dacă copiii se joacă pe podea acolo este altă temperatură. La o casă pasivă temperatura este aceeaşi peste tot. Calorifere avem doar în băi şi nu avem nici încălzire în podea. Sistemul de ventilaţie ia aerul cald din băi şi din bucătărie şi-l transmite în toată casa. În plus, căldura din aerul viciat care este eliminat din casă este recuperată în proporţie de 90-95%. Geamurile, noi nu le deschidem, pentru că nu avem de ce, astfel, se pierde o foarte mică cantitate de căldură. De asemenea, casa a fost orientată astfel încât să beneficieze la maximul de căldura soarelui.

    Cred de asemenea că răcoarea pe timp de vară e esenţială, clădirile se încălzesc vara de 3 ori mai repede decât se răcesc iarna. Acest lucru înseamnă că dacă afară sunt 35 de grade, în casa noastră sunt 23 de grade, iar dacă şi gătim sunt 25 de grade. Asta în condiţiile în care nu avem aer condiţionat.

    Citeste mai mult: adev.ro/pi6t7x



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply