La 90 de ani de Radiofonie Românească. Ing. I. C. FLOREA. Povestea unui plic

    3
    1469

    La 90 de ani de Radiofonie Românească. Ing. I. C. FLOREA. Povestea unui plic.

       Era la scurt timp după 1989. Descoperisem câteva Almanahuri UNIVERSUL și încercam – fascinat de farmecul presei interbelice – să descopăr “subiecte vechi de interes nou”. La un moment dat mi-a atras atenția un articol despre începuturile Radiofoniei Românești, semnat de Ing. I. C. FLOREA. Am reluat subiectul (citând Almanahul UNIVERSUL, cred că era din 1938) și am așteptat apariția textului meu într-un cotidian de mare tiraj. Mă gândeam că asta ar cam fi tot.

       Nu mică mi-a fost mirarea când am primit, pe adresa cotidianului respectiv, un plic cu un scris îngrijit și care avea o semnătură ce părea legendară: Ing. I. C. Florea. Am avut senzația fizică a faptului că acel plic călătorise spre mine o jumătate de secol (fiindcă nu-mi imaginam că acel pionier al Radiofoniei Românești, ce semnase în almanahul menționat cu numele “Ing. I. C. Florea”, ar mai fi în viață). Am deschis cu emoție plicul, erau câteva rânduri de mulțumire fiindcă “adusesem în actualitate un subiect legat de începuturile Radiofoniei Românești”.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

        A fost o perioadă când am lucrat ca redactor la Departamentul literature și artă al Radioteleviziunii Române și i-am propus lui Paul Grigoriu (pentru celebrul său MATINAL) să fac o serie de interviuri cu Ing. I. C. Florea. “Bine, a spus Maestrul Vrăjitor al Matinalului, dar să nu fie mai lungi de două minute!”. Plecasem de ani de zile din RTV și Paul Grigoriu mai relua, din când în când, în preajma Zilei Radioului, convorbirile mele “de două minute” cu unul din pionierii Radiofoniei Românești.

                                                         ***

        Am trăit niște ani, ca redactor RTV, când am întâlnit personalități deosebite, cu care am făcut interviuri sau despre care am scris: Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Ion Popescu-Gopo, Dan Grigore, Dan Grigorescu, Dumitru Prunariu, George Soroș, Monica Lovinescu, Lucian Vasiliu, C.D. Zeletin, Elisabeta Polihroniade, Stela Popescu, Nora Iuga, Ana Blandiana, Victor Ivanovici, Nicolae Dabija, Alan Brownjohn, Ernest Lantham Jr., Ioana Ieronim, Anna Santoliquido, Adrian G. Sahlean (și enumerarea ar putea continua).

       Acum, când Radio România împlinește nouăzeci de ani, mă simt părtaș la această aniversare, chiar dacă nu voi fi invitat să iau parte la manifestările contemporane ale Radioului și mă voi retrage discret – ca și Ing. I. C. Florea – în legendă, sorbind încet din șampania amintirilor de redactor.

    Prof. dr. Ioan Iacob, 01.11.2018.


     


    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply