Perspective ale intensificării cooperării româno-italiene

0
982

Perspective ale intensificării cooperării româno-italiene. Italia este unul dintre partenerii strategici ai României, al doilea partener comercial şi primul partener investiţional din punct de vedere al numărului de firme înregistrate în România.

România și Italia vor negocia semnarea unui Memorandum de Înţelegere pentru intensificarea cooperării pe terţe pieţe, au stabilit Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Marco Giungi, ambasadorul Italiei la București, într-o întâlnire care a avut loc luni.

Discuțiile s-au referit și la alte teme de cooperare – parteneriate public-private, schimbul de experienţă în automatizare, digitalizare şi, în general, în tot ceea ce priveşte Industria 4.0. În perioada următoare, grupuri comune de lucru vor analiza cele mai bune modalităţi de valorificare a oportunităţilor de colaborare.

Din delegația italiana au mai făcut parte președintele CONFIDUSTRIA România, președintele Camerei de Comerț Italia – Romania, directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior de la București și alți reprezentanți ai mediului asociativ italian.

Relațiile excelente dintre Romania și Italia sunt facilitate de faptul că în România sunt înregistrate peste 45.000 firme cu capital italian, iar în Italia sunt înregistrate 24.000 de societăți și peste 49.000 întreprinderi individuale înființate de cetățeni români.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ministrul român a evidențiat atuurile economice ale României şi a exprimat dorinţa de creştere în continuare a prezenţei investiţionale italiene. Totodată, a mulţumit pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene în demersurile României de aderare la Spaţiul Schengen şi la OCDE şi a subliniat oportunităţile suplimentare de colaborare generate de deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului viitor.


Informații de background:

Italia este unul dintre partenerii strategici ai României, al doilea partener comercial şi primul partener investiţional din punct de vedere al numărului de firme înregistrate în România.

La 31 august 2018, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, numărul societăţilor româneşti cu capital italian s-a ridicat la 46.661 (pondere 21,27%), cu un capital total investit (investiţii directe) de 2,55 miliarde euro (locul 5, pondere 5,7%). Dintre acestea, sunt active peste 23.400 de firme.

În 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 14,6 miliarde euro – cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor româno-italiene şi în creștere cu 7,62% față de anul 2016 – din care exportul 7,03 miliarde euro (creștere cu 5,44%) și importul 7,58 miliarde euro (creștere 9,73%). Soldul balanței comerciale, favorabil părții italiene, a fost de – 549 milioane euro.

La 30 iunie 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 7,8 miliarde euro (creștere cu 6,27% față de aceeași perioadă a anului 2017), din care exportul 3,95 miliarde euro (creștere cu 10,8%) și importul 3,86 miliarde euro (în creștere cu 1,9%), ponderea în comerțul total al României fiind de 10,5% (locul 2 în topul țărilor partenere atât la export cât și la import). Soldul balanţei comerciale este  favorabil României, cu un excedent de 79,62 milioane euro.


Mangalia News, 03.10.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply