Cine își bate joc de Șantierul Naval Mangalia și cine periclitează parteneriatul cu olandezii de la Damen?!

1
2473

farmec.ro
carturesti.ro%20

Anca Niculescu: Cine își bate joc de Șantierul Naval Mangalia și cine periclitează parteneriatul cu olandezii de la Damen?!

Două întrebări la care încă nu am găsit răspunsuri, deoarece pisica este aruncată dintr-o curte în alta, de aproape jumătate de an. Nimeni nu își asumă vina, nimeni nu ia atitudine, nimeni nu răspunde!

Ieri, într-un mod ireal de dramatic, s-a repetat scenariul din 21 decembrie 2017, când, pentru a doua oară, s-a amânat festivitatea care ar fi marcat, în sfârșit, parafarea tranzacțiilor între DSME-Damen-SN 2 Mai. 

Și de această dată, pregătirile pentru evenimentul ce trebuia să aibă loc astăzi, 11 mai, au fost făcute ca la carte, s-a pregătit scena, s-au instalat locurile pentru invitați, s-a comandat mâncare, tot tacâmul, astfel ca ceremonia să fie organizată ireproșabil pentru noii parteneri. 

Dar, pentru a doua oară, a venit șocul că tranzacția nu s-a mai semnat joi, ci că a fost amânată pentru o dată ulterioară. Angajații au fost nevoiți nu doar să îndure o nouă dezamăgire, care nu le mai dă speranțe că va fi bine, ci și să strângă tot ceea ce au pregătit pentru a-și întâmpina oaspeții așteptați atât de la București, cât și din Olanda și Coreea…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dacă nu s-ar fi întâmplat în realitate, am crede că suntem martorii unui coșmar, din care nu ne mai trezim, în care suntem condamnați să ne zbatem fără speranță de salvare.

Ne așteptam la o reacție din partea Sindicatului Liber ”Navalistul”, condus de către 
Laurențiu Gobeajă, mai cu seamă că în luna martie a organizat un miting de protest în fața Ministerului Economiei. Nu știm dacă tăcerea este dată de șocul situației sau de faptul că a devenit, dintr-o dată, mai împăciuitor.

Zilele trecute, Gobeajă spunea că dacă situația nu se va rezolva, pentru a avea cu cine negocia creșterile salariale rămase în așteptare, va vizita, din nou Ministerul Economiei, lucru confirmat și de către reprezentanții acestei instituții. Deocamdată, însă, nicio reacție, dar atât noi, cât și angajații șantierului nădăjduim că aceasta va veni. 

Pe de altă partea, aseară, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, acuzat de angajații șantierului, că amână la nesfârșit salvarea locurilor lor de muncă, ne-a asigurat prin consilierul de imagine că va face tot ceea ce poate, astfel ca în cel mult două săptămâni tranzacția să fie încheiată.

De umilința prin care au trecut de două ori olandezii care își doresc să ne facă bine, care vor să reanimeze Șantierul Naval Mangalia nu mai are rost să punctăm, rândurile ar fi de prisos.

Urmează, așadar, alte două săptămâni de emoții, în care atât angajații DMHI, cât și cetățenii urbei vor face apel la optimismul pierdut, în speranța că îi va ajuta să treacă, din nou, peste această criză ce nu vrea (sau nu se dorește) a fi pusă pe fugă. (sursa: editiadesud.ro, 11.05.2018. foto – arhiva).


UPDATE: Laurentiu Gobeajă: As putea spune ca sunt mai mult de 2 întrebări fără răspuns. La cele doua întrebări nu va pot răspunde, pentru ca nu știu dacă tot ceea ce se întâmplă este vădit intenționat.

Referirea la Santierul Naval Mangalia, presupun ca este doar o scuzabila confuzie. Șantierul Naval Mangalia este “o alta gâscă în altă traistă” (o expresie de genul “a arunca pisica peste gard”).

Deci, sa revenim la subiect. Faptul ca nu a mai avut loc trâmbițata și mult așteptata festivitate nu ma mira. Cred ca s-au pripit cu organizarea înainte de a se asigura ca tranzacția s-a încheiat. Pentru noi, ca organizație e mai importanta tranzacția și negocierea contractului colectiv de munca decât festivitatea în sine. Trebuie să avem motive pentru a sărbători și am avut deoarece 10 Mai e o zi importanta în istoria noastră.

Nu am avut o reacție, nu din cauza șocului sau pentru ca am devenit mai “împăciuitor”, vom avea reacții la momentul oportun. Nu cred ca e cazul sa ne inflamăm pentru că nu a avut loc o festivitate pe care oficial nu și-o asuma nimeni, doar pentru ca s-au făcut anumite pregătiri. Asa cum am mai spus, dacă pana la sfârșitul perioadei de negociere (2-25 mai 2018) nu vom primi nicio oferta de creștere a salariilor, vom avea și reacții. (comentariu pe Fb).piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


1 COMENTARIU

  1. Am toata convingerea ca vom avea un nou partener de constructii navale in Mangalia dar, ca peste tot, mersul hirtiilor este greoi. Vom construi nave cu olandezii.

Leave a Reply