piese-auto-mangalia.ro
Acasă DIASPORA Radio ProDiaspora

‘Suflet pentru românii de pretutindeni’.
Interviu cu Ecaterina Cîmpean, director general la Radio ProDiaspora

0
1316

Interviu Radio ProDiaspora: Suflet pentru românii de pretutindeni

În urmă cu mai mult timp am avut ideea – noi, la RomaniaPozitiva – de a căuta informaţii despre Diaspora. Pentru că suntem convinşi că românii din afara ţării nu sunt numai aşa cum ne spun canalele de mass media. Ştim că sunt oameni care obţin performanţe extraordinare şi care sunt apreciaţi în toate colţurile lumii. Căutând Diaspora, am descoperit o întreagă lume. O lume despre care, noi, cei din ţară, ştim destul de puţin…

Avem plăcerea să vă prezentăm un interviu despre o iniţiativă extrem de interesantă: un radio al românilor din afara ţării, Radio ProDiaspora. Răspunde la întrebările noastre Ecaterina Cimpean, Vicepresedinte-Fondator Radio Prodiaspora.

„Este visul unei nopţi de vară, este o poveste care s-a născut singură, fiind  proiectul nostru, al vostru şi al românilor de pretutindeni.”

  • RomaniaPozitiva: Care este rolul / misiunea postului de radio pentru diaspora?

ProDiaspora: Acest post de radio, ProDiaspora, după cum îi spune şi numele, s-a născut din dorinţa de a aduce clipe de bucurie în sufletul românilor de peste hotare, a românilor oriunde s-ar afla ei, dar şi celor de acasă. Este visul unei nopţi de vară, este o poveste care s-a născut singură, fiind  proiectul nostru, al vostru şi al românilor de pretutindeni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Postul de radio îşi propune să facă sufletul românului să vibreze, să plângă cu dorul scurs pe corzile lăutarilor de altă dată, să se bucure şi să cânte, să trăiască libertatea de a se simţi liber. Şi pentru aceasta ce am putea face mai bine decât să ne aducem aminte de tradiţiile şi obiceiurile nostre, suflet din suflet neamului, să le păstrăm vii ca pe o iubire eternă.

Raţiunea de a exista şi motivaţia de a lucra se află la cei care, deşi sunt departe cu trupul de cei care compun redacţia postului de radio ProDiaspora, le sunt aproape cu sufletul. Alături de noi au venit români împrăştiaţi pe toate meridianele pământului: Franţa, Anglia, Germania, Italia, Belgia, Spania, Republica Moldova, Austria, SUA etc.

Prin acest post de radio se urmăreşte în primul rând îmbogăţirea vieţii sufleteşti a conaţionalilor ce se află temporar sau permanent departe de ţară. Radio ProDiaspora  se bazeaza pe relaţia interumană, solicitând implicarea activă în viaţa socială, spirituală şi culturală, atât din partea echipei radio, cât şi din partea ascultătorilor.

Radio ProDiaspora şi-a propus de a-i apropia pe românii răspândiţi prin toate colţurile lumii călăuziti de dragostea faţă de aproapele nostru şi cu încredere în propriile forţe şi, de ce nu, cu ajutorul celor care le place proiectul nostru, sperăm să reuşim.

  • RomaniaPozitiva: Cum reacţionează mediul românesc internaţional la această initiaţivă?

ProDiaspora: Mediul românesc internaţional, sau de ce să nu o spunem direct, diaspora românească a reacţionat chiar mai bine decât ne aşteptam. Pentru noi, prima reacţie este aceea de a ne asculta, de a intra în contact cu noi, de a reacţiona şi acest lucru s-a produs din primul moment. Acum nu mai este pentru nimeni dintre noi o surpriză faptul că românii din cele mai îndepărtate colţuri ale pământului intră în contact cu noi, vin cu sugestii şi propuneri fiindcă emisiunile noastre chiar dacă nu sunt deocamdată la cel mai înalt grad de profesionalism le intră în suflet.

Suntem foarte plăcut surprinşi de faptul că modesta noastră contribuţie a fost luată în considerare atât de românii de rând cât şi de instituţiile româneşti din străinătate şi a reuşit să ajute cauza românilor din diaspora.

Considerăm că această contribuţie nu reprezintă decât un început la crearea unei noi imagini, imagine care să reflecte realitatea şi potenţialul enorm oferit de ţara noastră şi de oamenii ei.

  • RomaniaPozitiva: Care este limita dintre naţionalism extrem şi… pur şi simplu patriotism?

ProDiaspora: Este o întrebare la care cu greu s-ar putea răspunde în doar câteva cuvinte fără a cădea în capcana vorbelor uşor interpretate, aşa că nu voi intra în această dezbatere, dacă o pot numi aşa. Mai întâi ar trebui explicate conceptele de naţionalism, de naţionalism extrem şi de patriotism, fiindcă fiecare înţelege ce vrea şi pune limita între ele pe unde vrea.

Pe noi cei de la radio ProDiaspora ne interesează mai degrabă limita bunului-simţ şi a lucrului bine făcut ca prin emisiunile noastre să aducem bucurie în sufletul ascultătorilor. Nu suntem naţionalişti, dar nici nu cădem într-un patriotism deşănţat care adesea face mai mult rău decât bine, aşa că noi ne călăuzim după formula pe care ne-am ales-o: VIS – viaţă, iubire, speranţă.

  • RomaniaPozitiva: Care sunt planurile – proiectele de viitor ale postului de radio?

ProDiaspora: Planurile noastre sunt de a cuceri Pământul. Era o glumă, dar dacă stăm bine să ne gândim ar putea fi şi un lucru serios. Ceea ce ne dorim noi, ca post de radio, este doar să intrăm în casele oamenilor, în sufletul românilor aflaţi în diaspora să-i facem să se gândească la noi, să ne caute, să se bucure odată cu emisiunile noastre, să-i facem mai buni, mai iubitori.

Raţiunea unui post de radio, deci şi a noastră, sunt ascultătorii fără de care totul ar fi în zadar, aşa că ne străduim să ne autodepăşim pentru a fi la nivelul exigenţelor ascultătorilor noştri. Cu echipa pe care o avem, oameni cu sufletul mare, pasionaţi până la extrem cu ceea ce fac, şi desigur cu alţi colaboratori care vor mai veni sper ca în curând să devenim unul dintre cele mai îndrăgite posturi de radio. Să nu credeţi că suntem doar nişte visători, însă fără vise nu am ajunge nicăieri.

  • RomaniaPozitiva: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitivă.

ProDiaspora: Vizitatorilor dumneavoastră le doresc să găsească în RomaniPozitivă acele lucruri pozitive pe care mai toţi dintre noi le căutăm, iar dacă nu le găsesc, să asculte Radio ProDiaspora, fiindcă le vom spune noi unde să le găsească… 🙂

Ecaterina Cimpean,

Vicepresedinte Asociatia ProDiaspora,

Manager fondator Radio Prodiaspora.

Mulţumim, Ecaterina Cimpean & Radio ProDiaspora!


Echipa Radio ProDiaspora

Cine suntem? Promotori ai culturii şi tradiţiilor româneşti. Ce dorim? Crearea unui spaţiu informaţional şi cultural unic în care valorile să circule nestingherit. Avem obligaţia să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile care sunt tezaurul sufletului românesc, să le păstrăm şi să le ducem mai departe fiindcă doar aşa vom fi demni să vieţuim pe plaiurile unde s-a zămislit neasemuita alcătuire de cuvinte româneşti…

“Poţi să cutreieri lumea toată şi să te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai fermecător decât călcâiul de pământ pe care te-ai născut.” (Vasile Alecsandri) Motto:„Ţi-e dor de ţară? Stai liniştit, Radio ProDiaspora e lângă tine!”

La începutul lunii mai 2018, se împlinesc nouă ani de existenţă a postului de radio „ProDiaspora”, unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio româneşti care pot fi accesate on-line, atât de către românii de acasă cât şi de cei din afara perimetrului naţional. Pe 1 mai 2009 emitea pentru prima dată, au trecut de atunci aproape 9 ani, perioadă în care Radio ProDiaspora şi-a confirmat valoarea şi rolul în peisajul cultural românesc.

Într-o lume al cărei ritm ameţitor ne consumă adesea toate energiile şi ne estompează trăirile printr-o impusă rutină zilnică, Radio ProDiaspora reprezintă alternativa – spatiul cu muzica, prezenţă distinctă în peisajul sonor înconjurător. Iată că s-au împlinit cei opt ani de existenţă, iar micul post de radio supunându-se rigorilor necesare unei bune dezvoltări, a crescut mare, s-a făcut cunoscut, desigur, graţie internetului, în Europa, cele două Americi, Asia, Africa de Sud, inclusiv la Antipozi, în Ţara Cangurilor.

Cu fondul sonor al radioului și cu paginile scrise ale revistei ProLitera, se aduce în prim plan viața de zi cu zi din țara noastră, cu evenimentele care ne macină sufletele, se amintesc, se păstrează și se duc mai departe tradițiile și obiceiurile – tezaurul sufletului românesc. Radio ProDiaspora este și fondatorul Asociației ProDiaspora e.V. care susține și promovează arta și cultura românească de reală valoare în spațiul autohton, european și internațional.

Asociația este formată din oameni minunați, adunați într-un proiect de voluntariat, români pasionați de ideea de a face ceva pentru diaspora, declarând că se bazează pe conceptele-cheie: interacțiune, solidaritate, utilitate, dialog, autenticitate, comuniune și tradiție mobilă. Iubirea călăuzește sufletele celor care de opt ani trudesc cu pasiune la acest post de radio și la revista de cultură. Și cum dincolo de zonele de umbră și temeri existente în viața noastră suntem definiți prin ceea ce dăruim, echipa ProDiaspora alegând lucruri pe cât posibil de frumoase, interesante și folositoare din lume, le dăruiește cu iubire celor care așteaptă „hrana” sufletească în “dar, spre îmbogățire”.

Un „Radio de vis” în imaginaţia noastră, cu speranţa să fie iubit şi plăcut de cei care îl ascultă, câştigând astfel tot mai multă notorietate!


UPDATE: Mioara GramWow!!! Ma plec cu plecaciune maxima si in total respect pentru tine, draga mea Cathy!! Raspunsurile pe care le dai la cele patru intrebari cheie ale interviului ziarului “Mangalia News.Ro” ilustreaza esenta si profunzimea gandirii tale in calitate de director si fondator al unui post de radio atat de necesar pe piata umanitatii. Pornit dintr-o inima de roman pentru romani, cu un ideal pozitiv prin excelenta, sunt convinsa ca acest post de radio va aduce multa stralucire in lume. Scumpa mea Cathy, fiecare pas in viata isi are intepciunea si confirmarile lui. Fiecare reusita si implinire conform telurilor propuse se desfasoara pe un camp de lupta, deseori dureros. Insa, cu cat sunt investite mai adanc munca si daruinta, iubirea si sacrificiu, rabdarea si mentinerea pozitivismului, cu atat mai stralucitoare vor fi victoriile la capatul fiecarei drum. Pentru mine tu esti un exemplu viu in asa ceva. Aceasta este inca o dovada ca, pe langa functiile profesionale pe care le detii la Radio ProDiaspora, una dintre diademele succesului si prosperitatii tale in tot ce gandesti si faci este aceea de a fi OM, conectat mereu la o gandire si actiune colectiva proaspata. Te apreciez nespus de mult, suflet daruitor de frumos si sublim in viata!!


Mangalia News, 04.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply