Scad salariile pentru zeci de mii de bugetari!

0
1290

carturesti.ro%20
farmec.ro

TELEGRAF Online: Aplicarea cumulată a legii salarizării şi transferul contribuţiilor la stat va conduce la o scădere a salariilor pentru 4% dintre angajații bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de persoane.

Lia Olguța Vasilescu a declarat la România TV că de la 1 ianuarie 2018 unii bugetari vor avea salarii reduse între 10 și 40%. A fost redus inclusiv salariul lui Klaus Iohannis. “Preşedintele va încasa un salariu lunar net aproximativ 12.000 lei. Niciun alt bugetar nu va avea un salariu mai mare decât al preşedintelui. Salariul net al unui ministru se situează în jurul a 10.000 de lei”, a dezvăluit ministrul Muncii.

Pe de altă parte, realitatea s-ar putea să nu fie cea descrisă de ministrul Muncii. Din cauza legii salarizării au fost plafonate sporurile la 30% din total, ceea ce înseamnă că oricâte sporuri ar avea o categorie de angajați, acestea nu pot depăși 30% din salariu. Alte sporuri au dispărut.

Polițiștii se plâng că voucherele de vacanță nu sunt incluse în bugetul Ministerului de Interne din acest an, dar și dispariția sporului de continuitate. De asemenea, angajații Ministerului Educației s-au plâns de dispariția sporului de condițiii vătămătoare. Tot în învățământ, alți salariați au reclamat dispariția bonurilor de masă.

Salariații de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) sunt și ei neliniștiți în privința salariilor. Aceștia au protestat de mai multe ori anul trecut, îngrijorați că le scad salariile. Totuși, ministrul Agriculturii, Petre Daea le-a dat mai multe asigurări că acestea nu vor scădea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O altă problemă o constituie trecerea contribuțiilor la angajat. Odată cu aceasta lefurile celor cu contracte parțiale, adică pe 2 sau 4 ore, scad. Spre exemplu, un angajat care lucrează doar două ore pe zi din opt ar trebui să primească 475 de lei pe lună, respectiv salariul minim pe economie împărțit la patru.

Dar, la cei 475 de lei trebuie să plătească contribuții sociale de 665 lei. Ministerul Muncii vrea să întocmească un ghid pentru aplicarea legii salarizării, iar pentru contractele part-time se încearcă rezolvarea situației speciale a celor din aceste situații. (telegrafonline.ro).piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply