Pe insula din sud-estul oraşului Mangalia a fost descoperită o inscripţie în onoarea împăratului Augustus

0
1624

Sorin Marcel Colesniuc: Pe insula din sud-estul oraşului Mangalia, în imediata apropiere a plajei, în urma unor ploi torenţiale, a apărut o parte dintr-un bloc de marmură pe care se afla o inscripţie. Informaţii despre acest fragment arhitectonic am publicat, pe larg, împreună cu dr. Ion Pâslaru şi dr. Sergey Saprykin, în volumul „Kallatida“, apărut în anul 2014. Fragmentul arhitectonic se afla în stratul de pământ adus din zona oraşului Mangalia, în timpul construcţiilor intensive de locuinţe din anii ’50 – ’60 ai secolului al XX-lea.

Blocul de marmură, de dimensiune medie, reprezintă un fragment al unui detaliu arhitectural – arhitravă sau cornişă – cu restul plăcii externe a antablamentului, provenit dintr-o clădire antică de interes public. Lungimea blocului de marmură este de 120 cm, lăţimea de 53 cm, iar înălţimea de 20 cm. Presupunem că lungimea iniţială ar fi fost de aproximativ 170-172 cm. Suprafaţa superioară a laturii frontale, cu lăţimea de 4 cm, este mult mai atent prelucrată, în timp ce cealaltă suprafaţă este mai puţin netedă şi prelucrată mai neglijent.

Fragmentul este deteriorat pe toate laturile. Partea superioară a acestuia este cioplită puternic, iar cel mai profund clivaj se observă în partea stângă a dalei. Clivajul a secţionat arhitrava, în urmă lui păstrându-se puţin mai mult de jumătate din lungimea piesei arhitectonice. În partea dreaptă au rămas vizibile resturile părţii externe a arhitravei, a cărei friză este bine netezită. Pe aceasta pot fi citite foarte clar literele greceşti, cioplite pe două rânduri, din care s-a păstrat doar jumătatea dreaptă. Înălţimea literelor este de 38-40 mm, lăţimea de 35-40 mm, iar distanţa dintre litere este cuprinsă între 5 şi 10 mm.

La distanţa de 16 cm de la margine, pe spatele plăcii, în centru, există o scobitură de 3,5×3,5 cm, cu o adâncime de 3,5 cm şi cu urme de plumb, prin care, evident, această placă era îmbinată cu o altă placă de la un portic sau de la faţada unei clădiri. Marmura este de culoare albă. Calitatea ei nu este foarte bună şi nu există paiete de spărtură. Textul inscripţiei, în limba greacă, este următorul:

‘Ο δάμος […] ν καΊ τoγυμνάσιον Καίσαρι ΣεβαστΩι
‘Ο δάμος [ό Καλλατιανῶν……]ν καί τὸ γυμνάσιον Καίσαρι Σεβαστῶι
În traducere: „Poporul (oraşului Kallatis…) a dedicat gimnazium lui Cezar Augustus“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Inscripţia este scrisă în dialectul doric, tipic pentru Callatis, colonie a Heracleei Pontice. Inscripţia poate fi datată la sfârşitul sec. I a.Chr. sau începutul sec. I. p.Chr. În vederea susţinerii acestei datări avem, în primul rând, conţinutul inscripţiei şi, mai precis, menţionarea împăratului Augustus (anii 30-14 a.Chr.). Indicatorii paleografici nu intră în contradicţie cu această concluzie: liniile contururilor literelor sunt late, în special: sigma, omicron, omega, alfa, mu, hasta transversală ruptă a literei alfa, hastele paralele ale literei sigma.

Vă invităm să citiți articolul integral în ziuaconstanta.ro.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply