Bugetul participativ. Clujul este primul oraș cu proiecte de investiții alese de comunitate [VIDEO]

0
992

Ideea bugetării participative, prin care cetățenii decid cum se va cheltui o parte din bugetul local, prinde tot mai mult contur în orașele de la noi din țară.

La Cluj, primul oraș care a îmbrățișat această inițiativă, deja s-au stabilit cele 15 proiecte care vor fi implementate din 2018. După modelul Clujului, și Oradea, Timișoara și București au început consultarea cetățenilor.

La școala gimnazială Nicolae Titulescu din Cluj învață câteva sute de elevi. Profesorii susțin că, în ultimii ani, imobilul a devenit neîncăpător. Ca să amenajeze mai multe clase, conducerea școlii a cerut bani de la Primărie.

Proiectul lor a fost votat de aproape 3.000 de oameni, iar școala va primi acum 150.000 de euro pentru lucrări de extindere și modernizare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Rodica Gavriș Pascu, învățătoare: “Se dorește a fi un complex educațional cu o sala de sport spațioasă, generoasă, în care copiii să își desfășoară activitățile normal, o sala de recreere, o sala de mese spațioasă și luminoasă și săli de clasă mai multe.”

Clujenii au convins Primăria să finanțeze și un proiect prin care mai mulți tineri au cerut să fie amenajate toatele publice destinate și persoanelor cu dizabilități.

Ilinca Rotariu, inițiator proiect: ”În majoritatea orașelor din afară astfel de toalete există de foarte mulți ani, sunt și toalete simple adaptate. În Cluj ce variante există? Nu există. Cele care sunt în centru în gangurile subterane, acolo nu am niciun fel de acces.”

La Cluj, oamenii cu ințiativă au cerut finanțare de la Primărie pentru mai bine de 300 de proiecte.

Locuitorii orașului au avut posibilitatea să le voteze, iar cele care au strâns cele mai multe aprecieri vor fi finanțate de la bugetul local. Suma alocalata pentru este de peste 2 milioane de euro.

De anul viitor și primăria din Oradea are la dispoziție un milion și jumătate de euro pentru proiecte de investiții care vor fi alese de comunitate.

Eduard Florea, city manager Oradea: “Cei care doresc să depună astfel de proiecte trebuie să se logheze pe portal și să încarce datele necesare de prezentare a proiectului respectiv, cât și beneficiarii, durata proiectului, o estimare a valorii, după care proiectul este transmis spre analiză și publicare către Primăria Oradea.”

Proiectele vor fi votate pe internet și în întâlniri publice organizate de Primărie. În final, zece dintre ele vor primi sumele cuvenite.

Ideea finanțării unor proiecte votate de comunitate a fost folosită și la Timișoara. Printr-o Fundație pentru Tineret, Primăria a alocat 60.000 de lei pentru 31 de idei utile comunității.

Mihai Vîlcea, președinte Fundația Județeană pentru Tineret din Timiș: “Sunt proiecte care pleacă de la simularea activității Consiliului Local și terminând cu caravane prin cartiere, sau cursuri pentru mămici tinere.”

Dacă proiectele cu pricina vor fi bine primite de timișoreni, primăria va suplimenta în următorii ani suma pentru bugetul participativ.

Mai mult, pe stirileprotv.ro, 09.12.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply