Plaje mizerabile pe litoralul românesc. Nisipul de la Vama Veche, plin de mucuri de ţigară

0
2329

Plajele de pe litoralul românesc sunt mizerabile. Degeaba avem sute de metri de nisip fin, dacă acesta este plin de gunoaie şi mucuri de ţigară.

Cea mai murdară plajă a fost declarată anul acesta cea de la Vama Veche, acolo unde toate beach-barurile organizează petreceri toată ziua şi toată noaptea, iar petrecăreţii nu se sinchisesc să-şi arunce resturile de ţigări la gunoi, ci pur şi simplu le lasă în nisip.

ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porţiunilor de plajă de pe litoralul românesc, iar rezultatele nu sunt din cele optimiste. Potrivit datelor din raport, numărul gunoaielor găsite este de două ori mai mare decât în sesiunea din aprilie 2017. Cel mai des întâlnit deşeu este tot mucul de ţigară, adică aproape jumătate din totalul gunoaielor adunate.

În sesiunea din octombrie 2017, Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât în nordul, cât şi în sudul litoralului românesc. „Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie ştiinţifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deşeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porţiuni. Ţinem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebaţi despre relevanţa acestor opt sectoare de plajă în raportările noastre”, a explicat Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum.

Rezultate ruşinoase

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit acesteia, pe aceste opt sectoare, din Mamaia, Constanţa, Eforie, staţiunile din sud, Mangalia şi Vama Veche, au fost identificate 18.429 de deşeuri din material polimeric artificial, alături de cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că această cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deşeuri a fost de 9.003 de elemente.

„Rezultatele monitorizării din octombrie fac de ruşine litoralul românesc, iar nouă, ca şi organizaţie de mediu, ne lasă un gust amar, ţinând cont de faptul că tot sezonul estival am desfăşurat campania #ecoselfie. Se pare că eforturile comune în această direcţie nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunţăm: a schimba mentalităţi şi a educa sunt procese care necesită timp”, mai spune directorul executiv al Mare Nostrum.

 

Citiți continuarea, în cugetliber.ro, Luni, 04.12.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply