“Culori Dobrogene” – by Ghiulten Ali (Grupul Civic Tătar). FOTO/VIDEO

0
1341

Am fost invitată și am participat cu mare drag la expoziția de pictură – Culori Dobrogene, a pictorului Ferodin Iaia.

Nu putem spune identitate, cultură fără să nu ne gândim și la picturile lui Ferodin Iaia. Nu putem spune Ferodin Iaia, fără să precizăm Dobrogea. Dobrogea un ținut plin de cultură mixtă, unde oamenii își adună laolaltă tradițiile, obiceiurile, cultura și formează o enciclopedie a sufletului curat.

Așa cum a precizat prof. univ. dr. Nuredin Ibram, Grupul Civic Tătar promovează cultura, în toate formele ei, adună oamenii care fac ca frumosul, tradiția, identitatea, efortul să însemne ceva pentru noi și pentru generațiile viitoare.

O pictură ce reprezintă un trecut, o alta ce reprezintă un prezent, sunt adunate și redate în culori pastelate de către pictorul Ferodin Iaia. Înaintașii lui, el însuși și generația viitoare (fiica lui) și-au pus amprenta în cultura noastra dar și în cultura dobrogeană.

Picturile de bază ale expoziției au fost cele ale Reginei Maria (care atestă că nu îi uităm pe cei ce ne apreciază la adevarata valoare) și ale fiicei sale, Elis. Geamiile – inima muslumanului – frumos identificat de către prof. univ. dr. Nuredin Ibram – au o liniște aparte în aceste picturi, viața simplă de la țară, așa cum a fost ea în trecut, își găsește nostalgia în picturile lui Ferodin Iaia, el ne arata că nu vrea, că nu poate uita identitatea întregului neam de tătari dobrogeni.

Portretele celor din viața lui atestă iubirea celor ce îl iubesc necondiționat, iar autoportretul este oglinda sufletului său, personalitatea redată în acest autoportret ne arată hotararea de a nu renunța niciodată la identitatea lui și implicit la cea de neam tătăresc.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sperăm să mai vedem picturi realizate de domnul Ferodin Iaia, pentru că ne transmite sau mai bine zis, ne reamintește cine am fost, de unde venim și cine suntem. Așa cum o carte despre trecutul și prezentul nostru, nu trebuie să lipsească din biblioteca unui tătar, așa nici o casă nu trebuie sa fie lipsită de asemenea picturi ce reprezintă capitole din viața tătarilor noștri.

Îi multumim!

By Ghiulten Ali, 06.11.2017.

VIDEO, aici: culori-dobrogene-by-ghiulten-ali-grupul-civic-tatar


Mangalia News, 07.11.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply