Marin Tănase: PORTURILE MANGALIEI – fotoreportaj

0
3948

Marin Tănase: PORTURILE MANGALIEI, fotoreportaj.

1. PORTUL COMERCIAL MANGALIA.

2. PORTUL MILITAR.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. PORTUL TURISTIC MARINA MANGALIA.

4. PORTUL TURISTIC LIFE HARBOUR (MARINA LIMANU).

In anul 1889 s-a infiintat Capitania Portului Mangalia, cu rolul de a reglementa traficul maritim in zona de Sud-Est a Romaniei. Iata o imagine veche cu Portul Mangalia in anul 1916:

Mangalia in perioada interbelica:

Capitania Portului Mangalia:

Dupa al II-lea Razboi Mondial, in perioada 1949-1956, s-au efectuat lucrari de amenajare a Portului Militar Mangalia:

S-au construit doua diguri si canalul care facea legatura intre Lacul Mangalia si Marea Neagra si podul mobil, peste canal. Portul Militar a fost construit pe malul de Nord al lacului Mangalia.

La 1 ian. 1962, Comandamentul Marinei Militare si unitatile ei anexe au fost dislocate in Garnizoana Mangalia. Ulterior, Comandamentul s-a mutat la Constanta.

Toate lucrarile de amenajare a Portului Militar au fost supervizate si aprobate de Directia de Proiectare a MApN.

Portul Turistic Marina Mangalia a fost construit intre anii 2006 si 2008.

Portul Turistic asigura conditii pentru acostarea, stationarea si intretinerea ambarcatiunilor de dimensiuni medii (L=8-18m), destinate transportului de persoane si navelor de croaziera de dimensiuni mari, de pana la 450 locuri.

Portul Turistic are o capacitate totala de 146 de locuri de acostare. In general, aici pot fi acostate nave cu un pescaj de pana la 2,5m.

In imediata vecinatate a Portului Turistic, in partea de Sud, se afla Dana navelor Garzii de Coasta.

In anul 2004, omul de afaceri, Remus Cristy Baisan, cu studii in Management facute in Anglia (actualmente consilier in Consiliul Judetea Constanta din partea PNL), a infiintat firma SC Black Sea Magic SRL, cu sediul in Limanu. In 2010, sub administrarea acestei firme, Baisan a infiintat Portul Turistic Marina Limanu.

In anul 2012, firma Marina Limanu a fost preluata de familia Marcu (90% din actiuni) si Dorin Preda (10%), devenind LifeHarbour!

LifeHarbour (Marina Limanu) se afla pe malul de Sud al Lacului Mangalia, in comuna Limanu, la cca 4 Km de mare. LifeHarbour dispune de 70 locuri pentru acostarea, stationarea, intretinerea si iernarea ambarcatiunilor cu Lmax.= 24m si 20 locuri pentru ambarcatiuni mici.

Datorita amplasarii intre coline, LifeHarbour asigura protectie impotriva valurilor si vanturilor.

BIBLIOGRAFIE: Datele au fost extrase din: “Mangalia in paginile vremii”- Aurelia si Stefan Lapusan; “Callatis, legenda Marii Negre (XIII)-Mangalia, anii ’30: Varsta de aur. Cadrul General”- Silvana Cojocarasu; site-urile celor doua Porturi Turistice.

Marin Tanase, 26 August 2016.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply