VENUS, IERI SI AZI. Istoria statiunii Venus. Fotoreportaj realizat de Marin Tănase

0
14591

Statiunea Venus este situata intre Saturn si Cap Aurora, la o inaltime ce variaza intre 3 si 20 metri, deasupra nivelului marii. Aflata la o distanta de 3 Km, nord, de Mangalia, statiunea a fost construita in perioada 1969-1971 si a intrat in circuitul turistic in anul 1972. In Venus, cazarea este asigurata in hoteluri -multe dintre ele cu nume de fete-, in vile, pensiuni si camping. Capacitatea de cazare a statiunii este de 3.963 locuri. Lungimea plajei din statiune este de cca 1,2 Km si este fragmentata de diguri care formeaza 4 golfuri mici. Plaja dintre statiunile Saturn si Venus are o lungime de 2 Km si o latime de cca 200 m. In mijlocul statiunii se afla Lacul Venus, iar, la vest, este Herghelia Mangalia, unde se poate practica echitatia. Statiunea Venus se afla sub admistrarea Municipiului Mangalia.

Constructiile realizate in statiunea Venus sunt:
– in anul 1969, s-au finalizat 7 hoteluri, toate cu nume de fete: “FLORICA”, “VERONICA”, “DOINA”, “SANDA”, “IRIS”, CORINA”, “ZAMFIRA” si 3 restaurante: “ORION”, “GAMBRINUS” si “ESPLANADA”;
– in 1970, s-au construit 6 hoteluri: “ILEANA” (devenit, ulterior, “ADRIANA”), “BRANDUSA”, “CLAUDIA”, “EGRETA”, “NINA”, “RODICA”, si 5 restaurante: “RAZELM”, “BRATES”, “PALAS”, “ALADIN” si “CALIPSO”;
– in 1971 s-au construit 4 hoteluri cu restaurante proprii: “SILVIA”, “CARMEN”, “FELICIA” si “LIDIA”;
– tot in anul 1971 s-au finalizat si cele 3 hoteluri turn, “VULTURUL”, “PAJURA” si “COCOR”;
– in anul 1972 s-au construit: “NORA”, “MELODIA” si “FAVORIT”;
– in 1973 s-au inaugurat Baile Mezotermale.

Dupa anul 1989, multe hoteluri si restaurante, din statiunea Venus, au fost privatizate, fiind trecute prin ample proiecte de modernizare, altele, din pacate, au fost parasite, ajungand in ruine!
In anul 2006 s-a construit Complexul “AFRODITA”.
Printre constructiile reparate capital si modernizate se afla:
– Hotelul “NORA” (an constructie 1972) a devenit “SUNQUEST”, in perioada 2005-2006;
– in anul 2011, au aparut cu infatisari noi Hotelurile “DANA”, “RALUCA”, “ORLANDO”, “PALACE” etc.;
– Hotelul “VULTURUL” a fost renovat in anul 2013;
– Hotelul “ILEANA”, construit in anul 1970, dupa prima reparatie si modernizare, a devenit “ADRIANA”, dar, datorita infiltratiilor de apa si a mucegaiului, terenul fiind mocirlos, Complexul a intrat intr-o noua etapa de reparatie capitala si modernizare, in anul 2015;
– Hotelul “SILVIA” (1971) a devenit “TURQUOISE”, in anul 2015;
– Hotelul “CARMEN” (1971) a devenit “INTER”, in anul 2015;
– In anul 2015, Hotelurile “COCORUL” si “PAJURA”, construite in 1971, au fost supuse unui amplu program de modernizare, aparand, astfel, Complexul “MERA RESORT”, de care apartin Hotelurile “MERA SKY” si “MERA BLUE”. Complexul mai cuprinde si VILELE MERA VILLAS, aflate pe malul Lacului Venus.

Din pacate, multe dintre constructiile, care in anii ’70-’80 atrageau mii de turisti, sunt parasite si se afla in ruine! Printre aceste sunt: Posta statiunii (1971), Hotelul “EGRETA” (1970), Restaurantele “GAMBRINUS (1969)”, “RAZELM” (1970) si “ALADIN (1970). Acestora li se adauga numeroase vile care au fost lasate in paragina.

Investitorii au realizat in Venus, ca de altfel si in celelate statiuni lucruri impresionante, dar, din pacate, inca sunt multe lucruri de facut, iar sustinerea lor de catre autoritatile locale este insuficienta!

La recenta reuniune de la Neptun din data de 20 aprilie 2017, la care au participat mai multi operatori din sudul litoralului, primarul Mangaliei, domnul Radu Cristian si ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, au fost discutii contradictorii si chiar cu iz de scandal, fiecare dintre parti punandu-si argumentele in discutii!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un lucru este cert: drumurile, trotuarele si cainii fara stapani scad din valoarea statiunilor Municipiului Mangalia si gonesc vizitatorii!
Iata cateva afirmatii facute de domnul Nicolae Moroianu, consilier local ALDE, investitor in Neptun-Olimp, in timpul discutiilor de la intalnirea de la Neptun:
“…Sunt niste drumuri private, dar marea majoritate sunt sosele pe care circula oaspetii nostri, insa unii dau cu spray fosforescent sa marcheze gropile, sa nu cada in ele, sau altii lumineaza cu telefonul cand merg pe strada, ca ii musca cainii. Avem domnule primar, serviciu de ecarisaj in Mangalia? Toata statiunea Neptun-Olimp este asa”. – Extras din articolul “SCANDAL la reuniunea ministrului cu hotelierii. Ce a patit primarul Mangaliei”, autor Claudiu CORBU, Replica de Constanta, 20 aprilie 2017.

Mai multe fotografii, aici: facebook.com/permalink

Surse de documentare sunt site-urile:
“Despre Venus Romania/ Prezentare, imagini, informatii…”; “MERA RESORT (ex Cocorul/ Pajura) [Venus] VENUS…”; “Venus/ Itinerare pontice”; “Venus – Lacul si hotelurile – turn (foto/ Neptunus, 2003)”; “Venus- Restaurantul Egreta (anii ’70)”; “Mera-Resort (Romania-Venus)-Booking.com”; “Poze VENUS/ SATURN, Romania [p.115/140]”; “Djbobo [@] AmFostAcolo”; “Hotelul Vulturul a fost renovat in 2013”; “Venus -Hotel “pajura”, Venus -Romania-Carte postala”; “Venus-Restaurant Aladin (foto Neptunus, 2004…”; “Venus – Ce a ajuns Restaurantul Razelm… ((:(( (foto Neptunus, 2009)”; “Mangalia Si Perlele Sale/ Romania Turistica…”; “Litoral Venus Calipso”; “Hotel Inter on Vimeo”; ” Vladimir Rosulescu -Istorie: ROMANIA-LITORAL 60-70″; “Despre VENUS”; “Imi pasa: La mare, la soare (VI)”; “Venus- anii’70”, “Hotel Sunquest, Venus, Romania – Oferte Litoral 2017”; “La caru cu scoici indicator/ Mapio.net”; “Replica de Constanta, 20 aprilie 2017”.

Autor: Marin Tănase, 3 mai 2017.


Mangalia News, 03.05.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply