Marin Tănase: Mangalia şi unele dintre ‘nestematele’ sale [galerie FOTO]

0
6174

In Piata Republicii, Centrul vechi al Municipiului Mangalia, se află cateva dintre ‘NESTEMATELE’ celei mai vechi localitati din tara!

IGAF-ul, edificiul M.Ap.N.-ului, este cea mai veche constructie hoteliera din Municipiul Mangalia. Lucrarile au inceput in anul 1932. Deoarece proprietarul edificiului, Bucur Pop, nu a putut suporta cheltuielile pana la finalizare, a fost obligat sa-l vanda Institutului General de Asigurare a Functionarilor. Hotelul, avand numele dat de initialele Institutului, a fost inaugurat in anul 1947.

In anul 1958, a inceput construirea “ANSAMBLULUI DE ODIHNA”, pe Faleza Mangaliei (Aleea Teilor), sub directa coordonare a arhitectului Cezar Lazarescu, autorul proiectului. “Ansamblul de Odihna” cuprindea hotelurile: SCALA, ZENIT, ASTRA, ORION si ZEFIR, Restauranul CAZINO si Vilele de protocol. In perioada 1959-1960, s-au construit blocurile de locuinte din Centrul vechi al Mangaliei. Faleza Mangaliei a intrat in circuitul turistic in anul 1959.

CASA DE CULTURA MANGALIA a fost construita in perioada 1959-1962, dupa proiectul arhitectului Nicolae Vladescu. Mozaicul mural, intitulat “GENEZE”, a fost executat de Jules Perahim si Mihail Filip (pseudonimul artistic Mac Constantinescu).

Mozaicul “GENEZE” cuprinde cca 3.150.000 de placute ceramice de diferite culori, avand laturile 20 x 20 mm si reprezinta elementele vietii: apa, pamant, aer si soare. Pe langa acestea, autorii au adaugat simbolurile vietii: un barbat, o femeie si un copil.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“MONUMENTUL EROILOR NEAMULUI” a fost inaugurat la data de 9 Mai 1998, de ZIUA EROILOR si a EUROPEI si, totodata, in prima zi a festivitatilor prilejuite de ZILELE MUNICIPIULUI MANGALIA.

Monumentul inchinat eroilor Mangaliei care s-au jertfit pentru apararea pamantului stramosesc, are in componenta trei piese sculpturale: “POARTA LUMINII”, “ALTARUL” si “INALTAREA”, realizate de artistii Daniel Divrician (metal), Doru Nuta (sculptura) si Adrian Dumitru (ceramica). In anul 2005, a fost inaugurata placa memoriala, din bronz, pe care sunt trecuti eroii Mangaliei care s-au jertfit in cele doua Razboaie Mondiale.

In perioada 1965-1966, in Piata Centrala a Mangaliei, la nord de Hotelul IGAF si la est de Casa de Cultura, s-a realizat MOZAICUL-PAVIMENT. Acesta este o compozitie pietonala de arta decorativa in cinci tablouri, cu teme antice: corabii cu panze, coloane grecesti si un portal de edificiu. Pavajul “marcheaza drumul catre mare”. Compozitia de arta este realizata “din placute din marmura alba, granit negru, travertin si calcar rosu, intr-o maniera decorativa ce aminteste de arta Greciei antice.” – extras din “MANGALIA PRODUS TURISTIC – Mangalia,de la Oracolul din Delphi spre Europa”, pag. 14.

“Întregul platou este o OPERĂ DE ARTĂ DECORATIVĂ! Mozaic venețian din marmură colorată de Rușchița, cu modele stilizate ce reprezintă blazoanele Mangaliei – Cetatea Callatis în centru, corăbii grecești, valuri stilizate, o lucrare de mare frumusețe!” – extras din insemnarile domnului profesor Traian Lupu.

Tot lucrari de arta pot fi considerate si compozitiile decorative realizate pe cele cinci platforme betonate ale digului de nord-est, care se numesc debarcadere sau arsane, realizate in Avanportul mic, in perioada 1965-1966.

In anul 1893, au inceput lucrarile de reface a Portului Mangalia. Pe timpul mai multor ani, s-a construit “digul de nord-est, in lungime de 475 m, lat de 7 m si instalatia metalica a farului cu lumina verde, vizibila la 14 mile marine. Al doilea dig, in partea de sud, in lungime de 300 m, lat la suprafata de 2,50 m, avea la capatul sau farul cu lumina rosie, vizibila la 4 mile marine.” – extras din “SCURTA PREZENTA A MARINEI LA MANGALIA”, Cam. Fl. (r) Petrică Stoica.

Debarcaderele betonate, anexate digului in Avanportul mic aveau incastrate in beton cate doua babale, pentru acostarea navelor cu pescaj mic. Ulterior, acestora li s-au anexat si trepte betonate de coborare, cu balustrade de protectie. Din pacate, datorita intemperiilor si mai ales factorului uman, atat babalele, cat si balustradele de la scari, fiind metalice, au disparut, iar platformele betonate ale arsanelor s-au degradat!

Galerie FOTO:

Surse de documentare sunt site-urile:
“Mangalia – Produs Turistic. pdf”; <<Farurile si digurile Mangaliei sau despre o grava confuzie, “FARUL GENOVEZ”, prof. E.C. Ninu>>; << “Scurta Istorie a prezentei Marinei la Mangalia”, Cam. Fl (r) Petrica Stoica>>; Monumentul Eroilor din Mangalia – Haisitu.ro”; <<“Statui si compozitii sculpturale din Municipiul Mangalia”, Dr. Tatiana Odobescu>>; <<“Cazino Mangalia se redeschide”, Magda Colesniuc, Mangalia News, 09.10.2014>>; << STUDII PONTICE – “Callatis, legenda Marii Negre (XXVII), Mangalia anii ’60, sfarsitul poeziei”, Silvana Cojocarasu>>; “Casa de Cultura – Mangalia”; “Casa de Cultura Mangalia/ Mangalia TV” si Facebook – (Mihai Crudu).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply