PROFESORUL GHEORGHE DUMITRAȘCU A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ!

0
1607

L-am cunoscut pe profesorul Gheorghe Dumitrașcu la începutul anului 1987 și, în scurt timp, a devenit un model de OM pe care mi-am dorit să-l urmez. Era un dascăl desăvârșit, un fin intelectual, o personalitate a Constanței și nu numai. Era un profesor care se făcuse remarcat în cercurile culturale constănțene și la catedră. Le vorbea elevilor și studenților despre partidele politice și politicienii liberali și țărăniști din perioada interbelică a României, în vremea când acest lucru era interzis de comuniști.

Istoricul Gheorghe Dumitrașcu mi-a fost și mie profesor, în anii de facultate, și i-am ascultat lecțiile de istorie și discursurile politice cu un deosebit interes. În acei ani era și senator, motiv pentru care toate cursurile sale se desfășurau în zilele de sâmbătă și duminică. A fost un patriot în adevăratul sens al cuvântului, iar discursurile sale, rostite la tribuna Parlamentului României, demonstrează clar dragostea sa față de patrie.

La cursuri, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu făcea deseori comparații între oamenii politici din perioadele modernă și interbelică ale României și oamenii politici din ultimul deceniu al secolului XX. Ne povestea detalii interesante despre disputele din Parlament, din anii de după Revoluția din Decembrie 1989.

După ce mi-am terminat studiile universitare, în perioada în care am lucrat în mass-media mergeam la conferințele de presă pe care le organiza în calitate de senator al României. Îl ascultam cu același interes și cu aceeași bucurie, ca în anii studenției. Apoi m-am angajat la Muzeul Callatis din Mangalia și am continuat să mă întâlnesc cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu la sesiuni științifice, simpozioane, colocvii, mese rotunde și lansări de carte, organizate de intituții de cultură sau instituții de învățământ constănțene. Era o încântare să-l ascult vorbind despre diverse evenimente istorice, despre oameni de cultură și despre oameni care au făcut istorie.

Istoricul Gheorghe Dumitrașcu fost un orator desăvârșit. Mulți dintre cei mai importanți oameni de cultură constănțeni, din ultimele decenii, spuneau, cu prilejul unor manifestări științifice sau culturale, că le este greu să vorbească după profesorul Gheorghe Dumitrașcu, pentru că nu mai rămâneau cuvinte de spus. Am fost de față și i-am auzit rostind aceste vorbe.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În august 2016, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu a participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Orașului Cernavodă. Printre evenimente a fost inclusă și lansarea volumului „O istorie a orașului Cernavoda”, carte pe care eu am scris-o împreună cu jurnalistul Adrian Cârlescu. Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a prezentat cartea noastră, iar cuvintele de apreciere la adresa noastră au fost multe și frumoase, motiv pentru care m-am simțit deosebit de onorat și fericit.

În aceste zile se împlinesc 30 de ani de când l-am întâlnit, pentru prima dată, pe profesorul Gheorghe Dumitrașcu. Nu știu când au trecut toți acești ani!

A fost și va rămâne, pentru mine, un model de OM și un model de PROFESOR…

DUMNEZEU SĂ VĂ IERTE ȘI SĂ VĂ ODIHNEASCĂ ÎN PACE, DOMNULE PROFESOR!

(Text și foto preluate de pe pagina lui Sorin Marcel Colesniuc).


Mangalia News, 17.01.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply