15 ianuarie, ZIUA CULTURII NATIONALE. Precizări de la Ministerul Culturii

0
845

În urma solicitărilor cu privire la informații de interes public referitoare la „Ziua Culturii Naționale”, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări:

„Ziua Culturii Naționale” reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferență. Astfel, în data de 6 ianuarie 2017, la aproximativ 36 de ore de la învestirea Guvernului și având la dispoziție un timp foarte scurt, s-a hotărât alocarea sumei de 200 000 de lei pentru finanțarea unor proiecte dedicate acestui eveniment. S-a ajuns în această situație deoarece, la momentul preluării mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii și Identității Naționale a constatat lipsa oricăror proiecte sau evenimente prin care să fie celebrată „Ziua Culturii Naționale”.

Decizia publicării anunțului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate și selecție a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesați să aibă mai mult timp la dispoziție pentru pregătirea unor astfel de proiecte, urmând ca restul detaliilor să fie publicate luni, 9 ianuarie 2017 și, de asemenea, în această perioadă (6-9 ianuarie 2017) să fie realizate normele de eligibilitate și selecție a proiectelor.

O altă variantă luată în calcul a fost publicarea anunțului complet luni, 9 ianuarie 2017, ceea ce ar fi însemnat ca cei interesați de o astfel de finanțare să aibă la dispoziție doar 2 zile pentru a depune proiectele, o sarcină imposibilă.

În acest context, cele aproape trei zile în plus, respectiv vineri, sâmbătă și duminică, pot fi decisive în vederea conturării unor proiecte de către operatorii culturali, iar luni, 9 ianuarie 2017, celor interesați să li se comunice criteriile necesare a fi îndeplinite, și să se adapteze proiectele în funcție de acestea.

De asemenea, facem precizarea că „Ziua Culturii Naționale” a fost instituită prin Legea nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie „Ziua Culturii Naţionale”, care prevede, la art. 2 alin (1), faptul că „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Finanțarea proiectelor dedicate „Zilei Culturii Naționale” se face în baza acestei legi, iar proiectele ar fi putut fi depuse oricând în cursul anului 2016, criteriile de selecție pentru anul 2017 fiind necesare la evaluarea proiectelor.

Întregul proces prin care vor fi selectate și finanțate proiectele dedicate „Zilei Culturii Naționale” va fi unul corect și transparent.

Normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, precum și celelalte documente de interes, pot fi găsite aici: http://www.cultura.ro/anunt-public

(sursa foto: cunoastelumea.ro).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply