Nevoia unei comunităţi din Maramureş pentru servicii medicale a dat naştere unei soluţii ingenioase. Spitalul din Baia Sprie a fost privatizat prin subscripţie publică, după ce Ministerul Sănătăţii a decis să închidă acea unitate medicală. Localnicii cu dare de mână, dar şi cei care nu aveau atât de mulţi bani au contribuit cu banii necesari pentru continuarea activităţii.
Şi, cum spitalul are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, tratamentele pacienţilor care au trimitere sunt decontate. Acum conducerea spitalului doreşte să atragă şi fonduri europene pentru diverse proiecte de dezvoltare. Ceea ce s-a întâmplat la Baia Sprie este un exemplu de solidaritate, dar şi unul de mobilizare.
Spitalul din Baia Sprie este unul dinte cele 70 pe care Ministerul Sănătăţii a decis să le închidă în 2011. Însă autorităţile locale nu s-au împăcat cu această idee, ci au făcut apel la localnici să susţină financiar funcţionarea spitalului. Activitatea medicală a fost transferată pe o companie nou înfiinţată, iar fiecare locuitor din Baia Sprie a contribuit cu cât a putut.
Maria Pop – managerul Medspria SA Baia Sprie: „Asta a însemnat fiecare să vină cu o anumită sumă de bani, să depună şi n-au fost sume mici. 2000 lei, 1000 lei, au fost oameni, efectiv, care au venit şi şi-au cumpărat o acţiune”.
Romeo Lazăr – localnic, acţionar al Medspria SA: „Am cumpărat acţiuni împreună cu soţia acum 2 sau 3 ani, când a început acţiunea primăriei”.
Mai mult, pe digi24.ro.