Plajele trebuie salvate, altfel, în următorii 30 de ani, porţiuni întinse vor dispărea sub…ape

0
818

reabilitare-plaje

OBSERVATOR: Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa (ABADL) continuă demersurile pentru cea de-a doua fază de reducere a eroziunii zonei costiere care cuprinde reabilitarea a 11 zone de plajă. Proiectul se desfăşoară de-a lungul întregului litoral românesc pe o lungime de peste 30 km, de la Stavilarul Periboina, continuând cu Stavilarul Edighiol, apoi zona Mamaia până la 2 Mai.

Vezi şi: Etapa a doua de reabilitare a plajelor, umflată de la 500 la 770 de milioane de euro

Pasarela de la Cazino, cuiul lui Pepelea în reabilitarea litoralului

Ieri, la Constanţa a început seria dezbaterilor publice care vor continua timp de mai multe zile, inclusiv săptămâna viitoare la Eforie, Mangalia, Săcele, Costineşti pentru prezentarea raportului privind impactului asupra mediului, întâlniri la care se pot face propuneri şi sugestii. În urma acestor concluzii se va propune eliberarea acrodului de mediu pentru această investiţie.

reabilitare-plaje-650x371

 

Este doar un alt pas în cadrul proiectului care beneficiază deocamdată de o finanţare parţială de la Guvern, dar care va fi propus spre avizare pentru obţinerea de fonduri europene urmînd să fie derulate şi licitaţiile publice pentru atirbuirea contractelor de execuţie a lucrărilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Indicatorii tehnico-economici au arătat că valoarea totală a investiţiei se ridică la 3,4 miliarde de lei.

Studiile efectuate de specialişti au ajuns la concluzii îngrijorătoare şi anume că în 10-30 de ani, majoritatea siturilor marine riscă să fie compromise parţial sau total, mai ales în zonele Periboina, Edighiol, Balta Mangalia, lacul Techirghiol prin unirea apelor.

Vise, taică, vise: toate plajele, reabilitate până în 2020!

De-a lungul timpului, din cauza furtunilor şi a curenţilor, multe zone inclusiv cu diguri şi stabilopozi s-au deteriorat şi nu mai prezintă siguranţă, iar experţii avertizează că şi înmulţirea cutremurelor în zona mării s-au înmulţit şi oricînd este posibilă formarea unui tsunami sau altor fenomene care pot provoca pagube sau alte probleme.

Specialiştii au amintit fenomentul din 1901, când, în urma unui cutremur produs în largul Mării Negre, pe falia Shabla a fost generat un tsunami de 5 metri înălţime care a provocat distrugeri în sudul Mangaliei. Şi traseul curenţilor marini a fost perturbat de construcţia porturilor Midia Năvodari, Constanţa şi Mangalia.

Este doar unul dintre avertismentele transmise de specialişti care lucrează la proiectul de combatere a eroziunii costiere.

Zonele vizate de reabilitare sunt: Edighiol si Periboina, Mamaia, Tomis (Cazino), Agigea, eforie, costinesti, Olimp, Jupiter Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Linia ţărmului se retrage în fiecare an, metru cu metru

Continuarea articolului, în observator.ro, 26.10.2016.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply