Mesajul unei profesoare din Constanţa către colegii săi: „Preţuiţi viaţa! Învăţaţi să spuneţi nu!“

0
1352
lumanare-deces
În ultimele luni, mai mulţi dascăli sau foşti directori de şcoală din Constanţa au încetat din viaţă, unii încă în activitate, alţii, abia ieşiţi la pensie.
Recent, la interval de doar câteva zile, două veşti triste au venit tot dinspre profesori care au anunţat decesul profesoarei de matematică Amet Bedrie, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, o „antrenoare“ de olimpici şi a Nicoletei Serea, director adjunct la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ Mangalia.
„O mare pierdere pentru învăţământul constănţean. …Odihnească-se în pace acest suflet care s-a dedicat până la epuizare, educării elevilor ce au beneficiat de o pregătire de excepţie acordată de d-na profesor AMET BEDRIE“, a fost unul dintre mesajele de regret după anunţul care a îndoliat Colegiul, dar şi învăţământul constănţean.
Şi tot despre stres şi extenuare a scris şi o profesoară din Constanţa cu referire la decesul unei alte colege, directoarea adjunctă a Liceului Tehnologic „Ion Bănescu“ din Mangalia, prof. Nicoleta Serea care a decedat în urmă cu câteva zile.
„Pe 26 sept, orele 15:00, luni, am fost la subsolul ISJ-ului pentru selectarea membrilor in Consiliul Consultativ şi această d-nă era de 30 min căzută pe holul toaletei, fără să-o vadă cineva la timp, poate aşa ar fi fost salvată! De ce a venit tocmai din Mangalia, ca şi noi la acea intrunire?…ca să ne anunţe inspectorul de specialitate că va analiza CV-urile…şi atât!…stres, căldură, trafic infernal, ca să ce?….
E timpul să mai şi învăţăm să spunem „NU“, de cele mai multe ori! şi …preţuiţi viaţa!“, este mărturisirea făcută de cadrul didactic care a dorit să rămână în anonimat, dar care a fost martoră a celor întâmplate şi şi-a dorit astfel să tragă un semnal de alarmă.
Îşi doreşte de fapt să fie un strigăt pentru grija pe care ar trebui să şi-o poarte singuri dascălii, dar şi cei din jurul lor, care uită adeseori că în spatele catedrei se află un om cu supărări şi bucurii, cu dăruiri şi, uneori expus greşelilor, cu zile proaste şi stări de rău, dar şi cu familie şi copii cărora trebuie să le acorde atenţia de care au nevoie.
Regretele sunt inutile în opinia profesoarei, după ce nu se mai poate face nimic, iar mesajele colegelor sale ar trebui doar să le remintească tuturor: să preţuiască viaţa!
„Ne luăm rămas bun de la Nicoleta Serea, directorul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia, o colegă şi un om de nădejde, sincer şi devotat. Rareori îţi este dat să întâlneşti pe cineva care nu ştie să spună “nu”, “nu ştiu”, “nu pot”, “nu vreau”, care îşi lasă deoparte problemele personale în faţa priorităţilor de serviciu. Cu siguranţă acest spirit va dăinui în inimile celor care au cunoscut-o şi care au respectat-o, fiind respectaţi. Dumnezeu să te odihnească în pace, Nicoleta!“, au scris cei care au cunoscut-o mai mult din postura de dascăl.
Şi pentru pierderea dascălilor, marţi, la şedinţa cu directorii de şcoli de la Palatul Copiilor, colegii alături de inspectorii şcolari, profesori, la rândul lor, au ţinut un moment de reculegere.
Aşa că atenţia şi răspunderea este îndreptată de profesoara din Constanţa şi mai sus:
„Politicile unor cadre cu funcţii de management/conducere/îndrumare şi control nu au nimic în comun cu politicile trasate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Ajung astfel aceste politici distorsionate şi interpretate după criteriile proprii ale fiecărui inspector în funcţie de ce a înteles fiecare după o primă lecturare a legii.
Cui mai folosesc momentele de reculegere păstrate în şedinţa cu directorii? Oare cine este autorul moral? Viaţa? Sistemul? Cine conduce sistemul la nivel local?
Preţuiţi-vă colegii cât sunt în viaţă, doamnelor, pentru că regretele sunt ridicole, dacă faptele contrazic!“, este mesajul profesoarei.

Emilia SAVA, OBSERVATOR de Constanta, Joi, 6 octombrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply