Scandal la Mangalia! RAJA îl contrazice pe primarul Cristian Radu: „Nu se măreşte preţul la apă!“

0
1098
ara-felix-stroe
Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că preţul apei în municipiu va creşte ca urmare a votului consilierilor locali, de care se dezice. Potrivit acestuia, „ca să mascheze majorarea, consilierii au introdus un nou proiect de subvenţionare a preţului apei“.
Conducerea RAJA îl contrazice însă pe primarul Cristian Radu şi susţine că nu se măreşte preţul la apă.
„În şedinţa Consiliului Local Mangalia, a fost votată Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2021-2029 şi nu o creştere de tarif imediată, aşa cum susţine primarul în postările sale. Prin această strategie, SC RAJA SA îşi asumă pentru o perioadă de nouă ani o creştere a tarifelor de doar 22 la sută, în condiţiile în care preţurile percepute de furnizori se pot dubla de la o zi la alta. Evident, nu putem să nu ne întrebăm dacă şi ceilalţi furnizori de utilităţi (energie, gaze, căldură etc.) pot asigura abonaţii că în aproape un deceniu vor creşte tarifele cu doar 22 la sută”, explică directorul general al RAJA, Felix Stroe.
Acesta este de părere că „primarul Cristian Radu face asemenea comentarii în necunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte proiectele şi finanţările europene, nu pentru că este anti-european, aşa cum ar putea crede cei care cunosc implicaţiile afirmaţiilor sale”.
Tocmai pentru a-l informa pe primar, conducerea RAJA îi explică „pe scurt şi «băbeşte»” ce reprezintă această strategie tarifară în contextul implementării proiectelor europene şi a cofinanţării asigurate de RAJA printr-un împrumut BERD.
„Finanţarea internaţională a proiectelor POS Mediu se bazează, în principal, pe politica de regionalizare promovată de autorităţile din România. În acest context, posibilele derapaje de la cadrul legal şi instituţional aferent regionalizării serviciilor de apă reprezintă un semnal negativ pentru finanţatorii sectorului de apă, în special BERD.
Finanţarea UE/BERD pe proiectele implementate de operatorii de apă s-a acordat cu respectarea legislaţiei privind regionalizarea serviciilor de apă, cumulat cu condiţia implementării planului de tarife aprobat de către autorităţile locale, mai exact aprobarea Strategiilor de Tarifare de către toate Consiliile Locale membre ale Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din sectorul de apă. Astfel, orice modificări apărute sau întârzieri în aprobarea Strategiei de Tarifare sunt considerate abateri serioase de la condiţiile de finanţare şi pot avea efecte nedorite pentru sectorul de apă”, explică directorul Felix Stroe.

„Dacă primarul are soluţii, de ce nu le aplică?“

Acesta mai spune că doar prin votarea Strategiei de Tarifare pentru perioada 2021 – 2029 se asigură finanţarea europeană nerambursabilă, atât de necesară, inclusiv oraşului Mangalia, pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.
„Este obligatoriu să subliniem că prin neaprobarea Strategiei de Tarifare, oraşul Mangalia şi cetăţenii săi ar fi fost văduviţi de investiţiile europene vitale în infrastructura de apă şi canal. Să nu uităm că şi astăzi Mangalia are cartiere întregi fără sistem de canalizare. Dacă domnul primar are alte soluţii de finanţare, de ce nu le aplică?”, întreabă directorul general al RAJA.
Acesta dă asigurări că „SC RAJA SA nu va practica nicio majorare de tarif până la sfârşitul anului 2017″. „Ne-am dori ca şi ceilalţi furnizori de utilităţi să aibă aceeaşi politică tarifară responsabilă faţă de cetăţenii cărora le furnizează servicii”, mai spune Felix Stroe.

Sursa: cugetliber.ro, Luni, 26.09.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply