TRADIȚII ROMÂNEȘTI, o conferință propusă de Asociația “Noua Acropolă”

2
630
conferinta-traditii-populare-romanesti-noua-acropola
Noua Acropola va invita duminica, 3 aprilie, ora 11:00, la o noua conferinta pe tema TRADITIILOR POPULARE ROMANESTI.
Ne propunem sa descoperim prin studiu comparat valoarea experientelor si lectiilor atemporale ascunse in traditiile populare românesti.
Prelegerea este sustinută de conf. Adrian Tudose, la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Piata Ovidiu, 12.
Intrarea publicului este libera.
Va asteptam!

Programul conferintelor:

program-de-conferinte-noua-acropola-constanta

Sursa: daniela.grigoriu, fb.





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


2 COMENTARII

  1. ”Frumusețea stă în ochii celui care privește” spunea cineva.
    Pentru că există puține șanse să găsesc un târg curat azi, să nu simt mirosul de hazna ce va mătura tot orașul la vară, să nu-mi pierd tocurile în pietrișul noroit ce ține loc de trotuar prin zona în care locuiesc sau să facem un gest de bunăvoință față de toți cei care ne zâmbesc, vă provoc.
    Vă provoc să găsiți locuri, imagini, oameni din Mangalia care vă fac fac sufletele să vibreze.
    Eu sunt născută în Mangalia și patriotismul acela local în mine își găsește ecouri chiar și în momentele electorale.
    În absența unor manifestări culturale în Mangalia, vă provoc să le dăm o lecție edililor preocupați de propria bunăstare și surzi la nevoile noastre, și, să fim noi frumoși găsind frumusețe în lucrurile mărunte: în ochii senini ai copiilor, în lebăda care-și unduiește legănatul penelor imaculate în Portul Turistic, în raza de soare care gâdilă valul ce-și zâmbește murmurul târâit al scoicilor, în floarea rozalie a piersicilor care ignoră cu indiferență groapa din asfaltul de lângă.
    Sunt sătulă de atâtea dispute, energii negative, frustrări și vă provoc la sărbătoarea frumosului din ochii voștri.

  2. “Frumusețea se află în ochii celui care privește.” – este citatul corect. Rectific, deoarece asa cum a scris-o are mai multă simbolistica si cine ia la cunoștința acum e bine sa o țină minte in forma corecta.

    Firescul aspirațiilor noastre este binele, frumusețea, înțelepciunea, etc. Este benefic pentru fiecare sa invete cat mai degrabă CUM sa le placă ceea ce le place, CUM sa se bucure de ceea ce ii bucura, CUM sa iubeasca ceea ce iubesc. Nu este de ajuns sa iubesti, este important sa stii si CUM sa iubesti.

    Binele, frumosul, înțelepciunea, etc. nu se pot intampla fara sa le traiesti si fara sa evoluezi. Ca sa evoluezi trebuie sa construiesti binele in acelasi timp, iar ca sa-l construiesti trebuie sa identifici pașii daca e un inceput, apoi dupa experienta sa devină obișnuință: cum se face binele.

    Binele înconjurator de care sa te bucuri nu se poate face singur. Te poti bucura de natura, de asfințit, dar pentru rasa socială nu este de ajuns, este necesar si binele co-existentei. Omul este ființa-împreună. De aceea binele este cautat sau construit. Ca sa-l construiesti trebuieste un efort comun. Pana la urma asta inseamna taxe si impozite, un efort comun pentru binele comunitatii. Pentru a construi binele.
    La cârma acestui efort exista oameni, grupuri. Unii vor sa ajunga sa controleze acest efort pentru a-l delapida, a intra in posesia lui pentru propriul bine. Adica fură. Deposedeaza comunitatea de binele ei. Si sunt in stare de orice pentru a obține controlul asupra efortului comun. Si odată ce eu reusit, devin dependenți, vor sa continue cu aceasta deposedare a comunitatii pe care o fură.

Leave a Reply