Deși pot concesiona pământ tinerilor pentru o locuință, foarte puține primării fac acest lucru

0
639
Digi-24
Digi24.ro: Dacă locuiți la oraș și aveți cel mult 35 de ani, primăria ar putea vă concesioneze cu titlu gratuit un teren pe care să vă construiți o casă. Cel puțin 150 de metri pătrați în municipii și 250 de metri pătrați în orașe și comune. Legea e veche de 13 ani, dar prea puțini primari s-au învrednicit să o aplice, deși în România nu ducem lipsă de teren nefolosit. Astăzi vă prezentăm un studiu de caz cu ce s-a întâmplat în Chitila, oraș aflat la o aruncătură de băț de București. În ultimii zece ani, primăria din Ilfov a concesionat aproape 16 hectare de pământ.

Nicoleta are 38 de ani. Locuiește în Chitila și în urmă cu nouă ani a început să își construiască o casă. Ar mai fi câte ceva de făcut, dar oricum, din 2010 s-a mutat în noua locuință. „Cred că nu aveam posibilitatea de a achiziționa un teren și să ridicăm și o casă. În 2007 ne-am apucat și cred că în același an au venit cu canalizarea, curentul și apoi gazul”, povestește ea.

Pământul l-a primit gratuit de la primărie, în concesiune pe 90 de ani și dacă l-ar fi cumpărat la prețul de azi, costurile ar fi crescut cu vreo 30.000 de euro. În Chitila sunt aproape 500 de familii care s-au încadrat în acest program. Pe scurt, e vorba o lege din 2003 care permite oricărei primării să ajute tinerii să își construiască o casă.

„Locul acesta era un câmp deschis. Un islaz pentru cei din comună. A fost comună și acum a devenit oraș”, mai spune Nicoleta.

Până acum, primăria a concesionat cu titlu gratuit parcele de 300 de metri pătrați, însă solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă cel mult 35 de ani, să nu fi avut niciodată casă sau vreun teren pe numele lor și trebuie să aibă buletin de Chitila de cel puțin zece ani.

La Chitila s-a decis că prioritate au cei cu studii superioare și cei care și-au întemeiat o familie. Dar a mai contat și altceva, spun arhitecții.

„Dacă primăria nu ar fi avut resursele să echipeze cu rețele și cu drumuri, aceste cartiere ar fi fost un eșec”, precizează Constantin Enache, arhitect urbanist.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

(…) Deși pot să concesioneze pământ tinerilor care vor să își construiască o locuință de aproape zece ani, foarte puține primării fac acest lucru. Se pot număra pe degete și, cele mai multe se află în vestul țării, lângă orașe ca Timișoara sau Cluj-Napoca.

Citiți articolul integral pe Digi24.ro.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply