Studenți ruși în vizită de studiu în Dobrogea

0
1126

Adamclisi

În perioada 12-24 august 2015, patru studenți ruși însoțiți de un profesor universitar au efectuat o vizită de studiu în zona Dobrogei de sud.

Excursia reprezintă o etapă dintr-un amplu proiect de colaborare încheiat între Centrul Cultural ”Euxin” Mangalia (doamna director dr. Tatiana Odobescu), Comunitatea Rușilor-lipoveni din România, filiala Mangalia (președinte prof. Iacob Magdalena) și Universitatea de Stat din Moscova, Facultatea de Istorie (prof. univ. dr. Jarovoy Eugenii Vasilievici).

Cazarea a fost asigurată de un membru al comunității, în locuința proprie de la Vama Veche, iar programul divers a fost posibil cu ajutorul sponsorilor și a implicării deosebite a altor comunități, precum cea de la Ghindărești, reprezentată de primarul Adrian Vartolomei.

Constanta

Studenții Protasov Egor, Shafirov Ilia, Clicinikv Vladimir și Smirnov Roman au vizitat toate obiectivele arheologice din Mangalia, movila Documaci, cetatea de la Albești, Școala Gimnazială ”Titu Maiorescu” Dulcești, Adamclisi (muzeul și monumentul Tropaeum Traiani), Constanța (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul Marinei Române, mozaicul roman, Planetariu), mănăstirea Dervent și peștera Sfântului Andrei, comuna Ghindărești, Muzeul de Artă din Topalu, podgoria Darie din Topalu, cetatea și situl arheologic Capidava, localitățile Slava Rusă (mănăstirea Uspenie de rit vechi) și Slava Cercheză, cetatea medievală Enisala și cetatea Histria.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ghindaresti Muzeul Marinei din Cta Slava Rusa 1

Pe lângă aceste vizite de lucru, tinerii s-au bucurat și de divertisment: seri de vizionare filme rusești, dezbateri pe situații comparative privind sistemul de învățământ din România și cel din Federația Rusă, plajă, foc de tabără la Vama Veche, distracții nocturne specifice vârstei și spectacole diverse (Callatis Fest și Ziua Marinei Române la Mangalia).

Slava Rusa 2 Slava Rusa studentii-rusi-la -adamclisi

Tinerii și prof. univ. dr. Iarovoy au făcut cunoștință cu mediul științific, dar și cu oameni simpli, dar săritori. Printre sponsorii acțiunii s-au numărat Strong and Brothers din Mangalia și Fan®Omania, dar toate excursiile au fost organizate cu sprijinul administrației locale din Ghindărești, Topalu, Slava Rusă, Adamclisi și 23 August și cu implicarea prof. univ. dr. Florin Iordănoaia, cercet. ștțf. dr. Pâslaru Ion, dr. Tatiana Odobescu și mulți alții.

Succesul acestei acțiuni este urmat de un răspuns al părții ruse, deoarece o tânără româncă de doar 18 ani este beneficiara unei burse de studiu la Universitatea de Stat din Moscova, Facultatea de Filologie și va pleca în Federația Rusă pe data de 30 august 2015.

Anul următor sunt invitați 10 studenți ruși, iar numărul tinerilor români care vor pleca la Moscova se va mări.

A transmis prof. Magdalena Iacob.

Publicat: 25.08.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply