Șah pe malul mării, la Jupiter, cu participare internațională

1
957

fisca-jupiter-2015-mihnea_campion_sah

În perioada 19-28 iunie, la Hotel Delta Jupiter, se desfășoară Festivalul Internațional de Șah pentru Copii și Adulți (FISCA), ediția a XIX-a. Festivalul reunește atât participanți din țară, cât și străinătate, de diferite vârste. La ediția anterioară, evenimentul a reunit aproape 400 de pasionați de șah, iar cel mai mic participant a fost de 5 ani.

fisca-jupiter-2015-1

Colaborarea dintre FISCA și Hotel Delta Jupiter continuă și în acest an, cu ediția a XIX-a a Festivalului Internațional de Șah pentru Copii și Adulți, ce se va desfășura la Hotel Delta Jupiter, în întervalul 19-28 iunie.

Debutând ca și eveniment național, festivalul a reușit să depășească limitele României, atrăgând atenția tuturor pasionaților de șah din afara Europei de Est.

FISCA și-a crescut an de an numărul de participanți, ajungând să alinieze la startul întrecerilor ediției precedente, 378 participanți, atât din țară, cât și din străinătate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acest an, timp de 9 zile, participanții acestei ediții își vor duela mințile în 4 secțiuni principale, pe diferite categorii de vârstă :

  • Turneul sub 8 ani,
  • Turneul sub 10 ani,
  • Turneul sub 14 ani ,
  • Turneul Open (pentru adulți și copii peste 14 ani).

Dincolo de întrecerea propriu-zisă, FISCA include în program și ateliere pentru copii, în care acestora li se oferă oportunitatea de a se întâlni cu antrenori și performeri de top din domeniul șahului.

fisca-jupiter-2015-2

Totodată, în perioada 19-28 iunie, sunt prevăzute și 2 competiții inedite de șah, cum ar fi cum ar fi Turneul de Șah 960 (varietate de șah inventată de Bobby Fischer, în care piesele sunt așezate în spatele pionilor complet aleator, nu în poziția standard) sau Turneul de Șah Tandem (tip de șah în care se concurează în echipă).

Campioni mondiali de șah la 7 ani, la FISCA, in Jupiter

Printre participanții de anul acesta se numără și Mihnea Ionuț Ognean, un copil care la numai 7 ani a ajuns campion mondial de șah, la Campionatul Mondial de Șah desfășurat în Cracovia în 2012.

Acum, la 10 ani, tânărul din Reghin se poate lăuda cu peste 20 de premii și cupe luate la campionatele naționale și mondiale. Pasiunea pentru table cu 64 de pătrățele o are de la 5 ani, bunicul său fiind cel care l-a inițiat în tainele acestui ”sport extrem” al minții. În istoria șahului, doar 21 de jucători au reușit această performanță până să împlinească 15 ani. Mihnea este perseverent și se antrenează căte 4-5 ore pe zi pentru pasiunea lui, renunțând la bucuriile specific vârstei pentru a duce numele României mai departe în lume.

fisca-jupiter-2015-3

Program special pentru participanții FISCA 2015

Tinerii care ajung la FISCA nu vor sta numai în sala de joc, gândind scheme și strategii de acțiune pe tabla de joc. În puținul timp liber pe care îl vor avea, vor beneficia de serviciile și facilitățile CoHotels.

fisca-jupiter-2015-4Vor putea intra în Parcul Copiilor, unde sunt instalate atât pentru ei, cât și pentru ceilalți copii, tobogane gonflabile, trambuline și alte minunății specific vârstei. Și pentru ca serile să se încheie magic, vor putea participa la spectacole de teatru pentru copii, tot în incinta Parcului Copiilor, în Căsuța cu Povești.

Dimineața devreme, îi așteaptă și Plaja Copiilor, special amenajată pentru copii, unde animatori și dj îi vor implica în activități pe plajă.

FISCA este deschisă publicului, așa că orice pasionat de șah se poate înscrie pentru Turneul OPEN, indiferent de vârstă.

fisca-jupiter-2015-5

Ramona CRÂNGAȘU,

Communication Advisor Cohotels.


MangaliaNews.ro, Marti, 16.06.2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. Anul trecut, Trandaf Daria si Dinca Alexandru, ambii din Mangalia, au fost castigatorii medaliati cu aur la categoria 6 ani, elevi ai d-lui prof.Furca.

Leave a Reply