ZIUA COMUNEI PEȘTERA: VIDEO Cum au reuşit nişte săteni să facă cea mai mare petrecere câmpenească din ţară

0
1260

VIDEO Cum au reuşit nişte săteni să facă cea mai mare petrecere câmpenească din ţară: 35.000 de oameni, show aviatic, concerte, palmieri, animale exotice.

pestera-16mai2015

Salcâmul înfloreşte doar o săptămână pe an. Nu e niciodată aceeaşi săptămână, dar se spune că mirosul florilor are efecte terapeutice. Pădurea de salcâmi din comuna constănţeană Peştera se transformă, pentru o zi din acea săptămână, în cea mai mare petrecere câmpenească din România.

În vara lui 2013, o comună din judeţul Constanţa devenea cunoscută în toată ţara după ce apele distrugeau totul în calea lor. Numele de Peştera era pe buzele tuturor celor care se temeau de viituri. Au trecut doi ani şi zona arată din nou ca un paradis. Totul depinde de organizarea unui primar şi a unui consiliu local format în totalitate din independenţi. Oamenii spun că au lăsat interesele de partid şi au început să lucreze în interesul localnicilor. Sunt 3.500 de suflete în comuna Peştera, iar de Sărbătoarea Florii de Salcâm numărul lor devine de 10 ori mai mare.

Primul silvicultor al satului  

Valentin Vrabie este primarul independent care nu şi-a uitat prima meserie, aceea de silvicultor. În luna martie, el trebuie să ia decizia pentru ziua în care va fi organizată marea petrecere din luna mai. Salcâmii nu înfloresc decât o săptămână pe an şi acele şapte zile nu sunt niciodată aceleaşi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Mă uit la cât de lungă este iarna şi aşa îmi dau seama când vor înflori salcâmii. Decizia o iau în primăvară şi tot atunci începem să discutăm cu artiştii şi să organizăm petrecerea”, ne explică Valentin Vrabie.  

Două luni mai târziu, intuiţia primarului se dovedeşte a fi corectă. Sărbătoarea florii de salcâm a picat exact într-o zi de sămâbătă, atunci când Valea Izvorului de la marginea comunei Peştera era inundată de mirosul copacilor înfloriţi.

Câmpia pe care are loc mega-petrecerea câmpenească a fost pregătită şi ea cu atenţie de angajaţii Primăriei. Toţi ciulinii şi buruienile au dispărut, iar terenul de câteva hectare a fost pregptit cu maşina de tuns gazonul. Copiii pot călca în voie cu picioarele pe iarbă.    Palmieri şi fântâni arteziene

În ziua petrecerii lumea vine în Peştera din toate colţurile Dobrogei: doar 10% dintre spectatori sunt localnici, restul au venit de la Tulcea, Constanţa şi chiar Bucureşti. “Noi nu atragem lumea prin mici şi bere, ci printr-un act cultural, printr-un spectacol. Muzica începe la ora 12.00 cu ritmuri populare şi se termină aproape de miezul nopţii în acorduri pop şi rock”, spune Vrabie.

Citeste mai mult: adev.ro/noi074


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply