Misterul frumoasei nobile adormite de la Muzeul de Istorie, descoperită la Olimp

0
1186

Întoarcere în timp, în secolul al II-lea Au înlocuit sarcofagul milenar din marmură cu un sicriu din… sticlă.

Misterul frumoasei nobile adormite

Sicriul femeii care a trăit în secolul al II-lea, la malul Pontului Euxin, poate fi văzut la Muzeul de Istorie din Constanța, în sala de la etajul I, dedicată artei sculpturale votive și funerare.

A râs, a plâns, a iubit și a sperat, odinioară, ca toți oamenii, sortiți implacabilei legi a morții încă de la naștere. Era din neam mare, dovadă fiind podoabele pe care contemporanii le-au depus, ca o ofrandă, în sicriul din lemn așezat într-un somptuos sarcofag de marmură. Acum, cea care, odinioară, a fost o femeie de viță nobilă, ce acorda o atenție specială frumuseții, își doarme somnul de veci într-un „sicriu de sticlă”, care nu este altceva decât una dintre vitrinele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

PUNTE PESTE TIMP

A ajuns la muzeu în anul 1977, după ce sarcofagul în care-și dormea somnul de veci a fost descoperit la Olimp, cu prilejul unor lucrări pentru ridicarea unor hoteluri. Printre cei care coordonau lucrările se afla și tânărul inginer Günter Preukschat, care a surprins imaginile scoaterii la lumină a sarcofagului. Peste ani, în 2011, inginerul Günter Preukschat a venit la Constanța, a văzut sicriul cu femeia callatiană și și-a amintit de descoperirea făcută. Întors acasă, în Germania, el a trimis muzeului constănțean înregistrările de la momentul descoperirii, care, de câțiva ani, rulează pe un ecran amplasat în apropierea sicriului defunctei din secolul al II-lea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

RITUAL DE ÎMBĂLSĂMARE

În interiorul sicriului din marmură, închis ermetic cu clame din plumb și izolat cu mortar, dus la Mangalia pentru a fi desfăcut, cercetătorii au descoperit un sicriu din lemn bine conservat şi ghirlande de flori, care, în contact cu aerul, s-au carbonizat instantaneu.

Citiți continuarea în telegrafonline.ro, Miercuri, 25.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply