VIDEO Cea mai veche moschee din România. Esmahan Sultan a fost restaurată în urmă cu câţiva ani

0
2076

Moscheea Esmahan Sultan

Vorbim acum despre moscheea “Esmahan Sultan” care a fost ridicata in urmă cu patru secolele şi jumătate, la Mangalia. Azi, edificiul este cel mai vechi din România. Lăcaşul de cult a fost restaurat în urmă cu câţiva ani şi de atunci e unul dintre cele mai frumoase şi căutate obiective turistice de pe litoral. În curtea geamiei se află un cimitir musulman, vechi de peste 300 de ani, în care sunt îngropate personalităţile oraşului din acele vremuri.

Moscheea “Esmahan Sultan” este la 5 minute de mers pe jos de Portul Turistic Mangalia.

Halil Ismet – Imam Geamia “Esmahan Sultan”: “Această geamie este cea mai veche din țară . Atunci era imperiul Otoman deci necesita construirea unei geamii. Și era singura din localitate .”

Fiind sub ocupaţie şi administraţie otomană, aproape toate satele şi oraşele din Dobrogea aveau nume turceşti, iar şcolile erau amplasate lângã moschei. La începutul secoului 20, existau aproape 200 de geamii.

Iusuuf Murat – Muftiul Cultului Musulman din România: “Ea a mai rămas cea mai veche, erau altele şi mai vechi construite pe timpul Imperiului Otoman. Ea a fost cea pe care am putut s-o conservăm. Bunicii noştri au reuşit s-o conserve pe cea din Mangalia. Este cea mai veche moschee rămasă pe teritoriul României în ţinutul Dobrogei. Cu ea, comunitatea musulmană se mândreşte foarte mult mai ales că are o arhitectură specifică perioadei respective”

Moscheea “Esmahan Sultan” este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre, spun cunoscătorii, datorită combinaţiei dintre stilul grecesc cu cel turcesc, căreia i se adaugă şi uşoare influenţe maure.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marian Cioacă – reporter Digi24 Constanţa: “La exterior, cladirea moscheii capată o notă aparte datorită pridvorului, stâlpilor şi balustradelor din lemn. În curtea lăcaşului de cult se află o fântână realizată din pietre provenite dintr-un mormânt antic.”

Fântâna din curtea moscheii are şi ea un rol special. Aici avea loc procesul de “abluţiune”, adicã spãlare ritualã. Mai exact, pentru a putea îndeplini ritualul de rugãciune, un musulman trebuia sã fie curat.

Continuarea, AICI. 10.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply