JURIDICE: Avocatul RĂICAN FLORIN, despre APRECIEREA FRANCULUI ELVEȚIAN – Interviu

3
878

“Aprecierea francului elvețian nu întristează pe toți clienții Volksbank”, afirmă avocatul RĂICAN FLORIN.

credite_banci

     Dat fiind interesul major al cititorilor noștri pentru situația și evoluția creditelor în moneda franc elvețian precum și pentru devoalarea măsurilor fără precedent anunțate de Swiss National Bank, l-am contactat telefonic pe avocatul Răican Florin din Mangalia, cunoscut cu o bogată practică în domeniul financiar – bancar și al combaterii clauzelor abuzive din contractele de credit, pentru câteva explicații.

     Reporter: Domnule avocat, ce se întâmplă zilele acestea pe piețele financiare ?

     Avocat Răican Florin: Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina pragul de apreciere pentru moneda naţională, a produs panică și confuzie pe pieţele financiare internaţionale. Nu doresc să intru în culisele acestei măsuri, dar reputaţia francului elveţian  şi a Băncii Centrale a Elveţiei s-a năruit joi, 15 ianuarie, la ora 12.00, când printr-o decizie şoc, neanticipată deloc de pieţe, elveţienii au decis să renunţe la plafonul de apărare contra aprecierii a francului instituit acum 3 ani şi jumătate, de 1,2 CHF pentru un euro.

     Reporter: După opinia dumneavoastră, este justificată aprecierea francului elvețian până la 4,42 lei ?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

     Avocat Răican Florin: Majoritatea specialiștilor consideră că aprecierea bruscă a francului elvețian a avut la bază reacția emoțională a investitorilor care au fost luați prin surprindere. Eu sper însă ca această situație să se normalizeze și cursul să scadă în perioada imediat următoare cu toate că semnalele pozitive sunt încă firave. Justificată sau nu, aprecierea francului elvețian a readus în discuţie problema celor care au credite în moneda elveţiană şi s-au confruntat, în ultimii ani, cu o apreciere puternică a francului în raport cu moneda naţională.

     Reporter: Cum vor putea să lupte persoanele împrumutate, împotriva acestei aprecieri fară precedent a francului elvețian ?

     Avocat Răican Florin: Trebuie să știți că nu toți împrumutații doresc să „lupte” împotriva cursului valutar. Există consumatori care au acționat în instanță instituțiile bancare și acum au de primit diverse sume de bani, evident în franci elvețieni. Spre exemplu, anul trecut aproximativ 30 de persoane din Mangalia au obținut în instanță, printre altele, recuperarea comisionului de risc în procesele cu Volksbank. Fiecare dintre aceștia acum au de primit sume de bani cuprinse între 4000 și 12000 de franci elvețieni. Din acest motiv spun că există și împrumutați ai Volksbank bucuroși de aprecierea francului elvețian !

     Reporter: Totuși, statisticile arată că doar o mică parte dintre consumatori au acționat băncile în instanță pentru eliminarea clauzelor abuzive din contracte. Ce soluții au la îndemână, acum, cei cu credite în franci elvețieni și care nu au început încă un proces cu banca finanțatoare ?

     Avocat Răican Florin: Instanțele naționale au eliminat clauzele abuzive din contractele bancare ale consumatorilor și au stabilit că acestea sunt nule absolut. Fiind asimilate regimului nulităților absolute, aceste clauze pot fi atacate oricând, acțiunile împotriva lor fiind imprescriptibile. Cu alte cuvinte, cei care au ezitat să acționeze băncile în judecată trebuie să știe că beneficiază încă de această posibilitate, atâta vreme cât se menține legislația actuală. Evident, motivele unor astfel de demersuri trebuie să fie întemeiate.

     Reporter: Așadar singura posibilitate de a scăpa de apăsarea ratelor de credit este aceea de a acționa banca în judecată ?

     Avocat Răican Florin: Eu nu am spus acest lucru. Am spus doar că există suficiente mecanisme juridice prin care un consumator, în mod individual, poate determina banca să armonizeze contractul de credit cu normele de protecție comunitare sau naționale. Unii au înțeles acest lucru, au acționat și acum culeg roadele.

     Reporter: Ce alte variante există pentru consumatori de a scăpa de povara ratelor de credit în franci elvețieni ?

     Avocat Răican Florin: Cu riscul de supăra o parte dintre apărătorii instituțiilor bancare, cred că BNR ar putea interveni, după modelul elvețian, prin blocarea cursului leu – franc elvețian la o valoarea cât mai apropiată de valoarea avută în perioada promovării agresive a forței, a beneficiilor și a stabilității împrumuturilor în franci elvețieni. Dacă SNB a putut face acest lucru, nu văd nici un impediment pentru BNR.

     De asemenea, prin lege adoptată de Parlament s-ar putea plafona limita de variație a monedei franc elvețian aplicată convențiilor de credit la maxim 20%. O altă soluție ar fi adoptarea legii insolvenței pentru persoanele fizice. De asemenea, s-ar putea amenda Cartea a V-a a Codului de procedură civilă, în sensul suspendării executărilor silite, având ca izvoare creditele în franci elvețieni. Toate aceste măsuri presupun însă un efort colectiv, o voință colectivă și pârghii juridice eficiente. Adesea s-a dovedit că, în ciuda intereselor comune, inițiativele de acest fel se coagulează mai greu.

     De aceea, eu recomand tuturor celor care au credite în franci elvețieni să depășescă atitudinea statică, să se informeze și să solicite instanțelor să elimine clauzele abuzive din contracte.

     Reporter: Vă mulțumim pentru importantele sfaturi de specialitate pe care le acordați întotdeauna cititorilor noștri.


     Pe domnul avocat Răican Florin îl puteți consulta la biroul său din Mangalia, b-dul 1 Decembrie 1918, nr.8, bloc A7, scara A, apartament 2, sau îl puteți suna la telefon 0748.881.111.

     Mangalianews.ro, Duminică, 18 ianuarie 2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


3 COMENTARII

  1. penibil interviu in care un avocat indeamna lumea sa denunte niste contracte perfect legale si facute in cunostinta de cauza.fara nici o pregatire economica ca mai toti avocatii nu vad decat interesul personal de moment.domnule avocat daca drancul scadea si prin absurd bancile ii dadeau in juddecat pe cei cu credite pe motivul ca platesc prea putin va propuneati servicile reclamatilor adica bancilor?asta e capitalismul.nu mai exista in big brother care sa aiba grija.au riscat si au pierdut.creditele in lei le miroseau urat.dar lacomia e mare ala poporul asta.economia de piata asa se invata .data viitoare sper cca n o vor mai face.sper.pana atunci balaciti va untr un capitalism de cumetrie vecin cu comunismul condusi de politicieni cu 4 clase si populisti.app domnule avocat…aveti o bruma de pregatie economica?ce vor face bancile cu pierderile???????cine le va suprta?

  2. Economistu’ esti dus cu capu’ ! Despre ce pierderi ale bancilor vorbesti ? Si care este legatura dintre capitalismul de cumetrie cu Big brother si cu francu’ elvetian ? Ha ?
    Am fost nevoit sa iau un credit in 2007 pentru ca urma sa apara pe lume primul copil si nu aveam casa (ma rog, apartament). Intelegi, am fost nevoit ! Nu am avut alta posibilitate pentru ca “scoring-ul” familiei mele nu putea accesa lei sau euro la nici o banca din Romanica !
    Economistule, nu am vrut sa fac avere si nici sa dau teapa, am vrut doar un amarat de apartament confort 2. Acum Volksbank vrea sa imi ia si casa și masa și viata si tu zici ca contractele sunt perfect legale. Nu mai am de unde sa platesc si nu am bani nici de avocat. Poate neuronu’ tau singuratic sa priceapa in ce hal de disperare sunt eu acuma ? Luati-ar Volksbanku’ linistea si rasuflarea!

Leave a Reply