SÂMEDRU. SFÂNTUL DUMITRU. Tradiţii şi obiceiuri

0
919

sf-dimitrie

SFÂNTUL DUMITRU. SÂMEDRU. Socotit zeu în Panteonul românesc, Sâmedru este patron al iernii pastorale, sărbătorit la 26 octombrie, reprezentând moartea vegetației, venirea iernii și a frigului. A fost asimilat de popor ca Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoditorul de mir și făcătorul de minuni.

SFÂNTUL DUMITRU. SÂMEDRU. Pe lângă faptul că „încuie vara”, Sâmedru desfrunzește codrul și aduce zăpada pe pământ, patronează învoielile făcute cu jumătate de an în urmă la Sângiorz; astfel, depășește cadrul unei mici sărbători de toamnă, devenind un reper agrar și pastoral al anului țărănesc, scrie universulagresean.ro.

SFÂNTUL DUMITRU, TRADIŢII ŞI OBICEIURI

În satele din țara Hațegului, proprietarii de cai tund coamele cailor tretini (până la 3 ani) ca să aibă păr frumos.

În ținutul Pădurenilor se obișnuia ca să se facă o cruce pe zidul acareturilor cu un tăciune rămas de la focurile de Sf. Dumitru, împotriva spiritelor rele.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În Bucovina, persoanele care vor semana usturoiul după Samedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă.

În regiunea Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/samedru-sfantul-dumitru-traditii-si-obiceiuri_1554236.html#ixzz3HAwkY6NB

LA MULȚI ANI, TUTUROR CELOR CARE-ȘI SERBEAZĂ ZIUA NUMELUI!

SĂNĂTATE MULTĂ ȘI BUCURII!


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply