Școala gimnazială „Gala Galaction” Mangalia. Asociația sportivă “Delfinul”, la aniversare

0
1411

Școala Gimnazială ”Gala Galaction” din Mangalia, va sărbători, cu ocazia Zilelor Școlii, și împlinirea a 10 ani de existență a Asociației Sportive Delfinul.

„De ce Delfinul?”, s-ar întreba unii… pentru că suntem la malul marii și el e jucăuș, isteț, frumos, prietenos, așa cum sunt majoritatea elevilor noștri.

Asociația a luat ființă datorită necesității – nu mai aveam drept de participare în competiții fără existența în școală a unei asemenea forme de organizare; din aceasta fac parte toți elevii școlii noastre și toate întrecerile sportive se derulează sub egida acesteia. Asociația sportivă școlară se gospodărește singură, printr-o cotizație modică și benevolă de 0,5 lei/lună, adică 5 lei/an școlar,în acest fel reușind să ne asigurăm echipamentul pentru echipele reprezentative ale școlii, materialele sportive, premierea competițiilor devenite tradiționale în școală, și uneori chiar transportul gratuit la competițiile din afara localității.

Una din competițiile tradiționale este – Cupa Gala Galaction– cupă transmisibilă an de an, la care sunt invitate școlile din municipiu, de fapt fiind două cupe: una la fotbal băieți și cealaltă la handbal fete sau băieți. Cupele și-au schimbat vitrinele de-a lungul timpului, s-au plimbat de la o școală la alta și dorința de a câștiga, precum și premiile oferite sportivilor, atrag mereu participanții.

Toate ca toate, dar trebuie să va spunem cu ce ne mândrim sau, mai bine zis, cu cine ne mândrim.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cel mai recent și prestigios rezultat sportiv este al elevului din clasa a VIII-a – Ciocîrlan Adrian, care în luna aprilie a devenit pentru a patra oară consecutiv campion național la karate kyokushin; de menționat că Adi, așa cum îi spun colegii, face parte și din echipa de handbal a școlii noastre.

Un alt campion, mai tânăr de această dată, este Manea Constantin, elev în clasa a VI-a, câștigător a două medalii de campion național la lupte și câștigător a multor altor competiții la nivel județean și zonal.

Dar ne-am putem mândri cu mulți alți elevi din alte sporturi cum ar fi fotbal, rugby, karate, șah, atletism.

Asociația sportivă a școlii a promovat spre sportul de performanță câteva nume cunoscute pe plan local, ajunși în loturile naționale de specialitate sau la cluburi sportive de renume.

Elevul Lămboiu Mihai, acum elev în clasa a X-ala Liceul cu program sportiv din Constanța, joacă în echipa de rugby Farul Constanța – juniori și este component al lotului național de rugby juniori. Si pentru că suntem la acest sport, trebuie să amintim că echipa de rugby – tag a școlii a urcat an de an în clasamentul județean, am plecat în anul 2009 de la locul IV în clasament și am terminat în anul școlar 2012/2013 cu locul IIla Cupa Consiliului Județean Constanța și Olimpiada Națională a Sportului Școlar. În aceste competiții s-au evidențiat elevi precum Lămboiu Mihai, Guzgă Gabriel, Vasile Dragoș, Murgu Denis, Onica Laur.

Nici atletismul nu a fost mai prejos în descoperirea talentelor, atleta Turnea Adriana, acum senioară, la vremea junioratului a făcut cinste școlii dar și orașului, prin participările și rezultatele obținute în competițiile de cros, Campionatul Național Grand Prix juniori 3 – locul III și locul IV la același concurs, însă la o altă categorie, mai exact la junioare 2. Un alt atlet ajunsla LPS și mai târziu la Știința Constanța, este Vîrlan Cristian – săritor în lungime al județului.

Fotbalul, un sport atât de îndrăgit de copii, a generat în școală multe competiții, rezultate bune la nivel județean și a dat câteva nume cunoscute în oraș – Azmi Levent, Bolat Endis, Bârboră Costi.

Trebuie menționată competiția ce a făcut ca A.S. Delfinul să ocupe locul III în clasamentul general pe județ și echipa de fotbal să devină campioană a primei ediții, organizate de Consiliul Județean în colaborare cu DJTS Constanța în anul – 2006 – CUPA  CONSILIULUI  JUDEȚEAN Constanța.

Ca urmare a bunelor rezultate din acel an, echipa de fotbal a fost selecționată de primărie să reprezinte orașul în activitățile sportive din Belgia, ca urmare a înfrățirii orașului nostru cu localitatea belgiană AIWAILLE. Din acel lot au făcut parte elevi precum Azmi Levent, Chivu Vlad, Ionus Senel, Coleașă Daniel, Mladin Daniel, Buzatu Cătălin, Asaftei Emanuel, Bîrsan Robert. În anii ce au urmat, echipa școlii a ocupat un loc III și un loc IV pe județ în cadrul ONSS Constanța. Tot un loc IV au ocupat și fetele, la fotbal, în anul școlar 2010/2011 la etapa județeană a ONSS; de remarcat elevele Pîrvu Gabriela, Mureșan Emilia și Vătășelu Ana-Maria.

Șahul este sportul cu cei mai mulți participanți la competiții și s-au evidențiat de-a lungul timpului în competiții la nivel județean, național dar și internațional, prin elevi ca Olărașu Daniela, Pena Alexandru, Crăciun Marian, Săvulescu Andrei, Droc Larisa, Jianu și mulți alții.

Un alt sport cu priză la copii este handbalul, dar ținând cont că la toate competițiile județene au drept de participare și sportivi legitimați la diverse cluburi sportive, deci elevi ce practică sportul de performanță, rezultatele noastre sunt modeste la competițiile județene. Spre exemplu echipa de fete a obținut doi ani la rând locul III în calificări ONSS Constanța, faza județeană, la Agigea, respectiv Murfatlar, faza fiind condiționată de câștigarea competiției pe plan local, fetele au făcut față competiției cu ambiția, dăruirea și munca desfășurată la clasă în cei patru ani de studiu (clasa a IV-a – a VII-a). Și cum nu toți băieții iubesc fotbalul, în ultimii doi ani am avut o echipă bună ce a câștigat toate competițiile organizate pe plan local, dar având în vedere standardul ridicat de la județ (cluburile din Constanța pregătesc viitori jucători ai HCM), nu am înscris echipa în fazele superioare, căci nu am face față sportivilor legitimați.

Și, cum toate aceste rezultate nu se puteau obține fără contribuția unor profesori, trebuie să amintim numele celor care de-a lungul timpului și-au pus amprenta pe formarea, pregătirea și nu în ultimul rând educarea acestor elevi sportivi ce ne-au adus mândrie și faimă nouă profesorilor, școlii și orașului Mangalia; aceștia sunt Theodorescu Elena, Cristian Dobre, Cristian Maria iar pentru un an, Puiu Cătălin și Brună Virgil, cu sprijinul doamnei prof. Adriana Popescu, directorul Școlii “Gala Galaction”.

Prof. Maria Cristian, 07.06.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply