După prohibiţia la calcan, urmează cea la… guvizi!

0
1453

Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2014 cuprinde mai multe perioade în care nu se va putea desfăşura niciun fel de activitate piscicolă. În Marea Neagră, de la 1 aprilie, timp de două luni, nu se va mai putea pescui calcan, iar în mai nu se va putea prinde nici guvide.

Pescuitul este una din activităţile preferate de mulţi, de bărbaţi în special. La Constanţa se practică pescuitul atât în lacurile din judeţ, dar locuitorii municipiului preferă să meargă să dea cu băţu’ la mare, unde ţinta principală sunt guvizii.

Timp de o lună, activitatea, relaxantă ori industrială, va fi interzisă prin lege, astfel că nu vom mai putea vedea temerari ieşiţi „la vânătoare“ după preţioşii peşti.

Pe perioada lunii mai, cei care vor fi prinşi că pescuiesc guvizi vor rămâne fără ustensile, peştele prins se va confisca, iar amenda ce va trebui plătită va fi între 300 şi 600 de lei.

Măsura introducerii prohibiţiei şi la guvide a venit în urma faptului că, în ultimii ani, s-a constatat că a murit mult peşte, iar decizia vine chiar de la Ministerul Mediului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sorinel Ţăranu, coordonator compartiment la Direcţia Maritimă a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (A.N.P.A.), ne-a confirmat cele menţionate mai sus. „Ministerul Mediului a decis să emită ordinul pentru că a murit mult peşte şi trebuie să existe o perioadă în care populaţia să se poată reface. Aceasta este legea şi cei care vor fi prinşi că o încalcă, vor fi sancţionaţi“, ne-a spus Sorinel Ţăranu.

O situaţie mult mai interesantă găsim la calcan. Preţiosul peşte se bucură de atenţia sporită chiar a oficialilor din Uniunea Europeană. Sunt implementate fel şi fel de programe menite să salveze populaţia de calcan. Prohibiţia în cazul acestuia este în perioada 1 aprilie – 30 mai, iar respectarea ordinului este supervizată nu doar de Direcţia Maritimă, ci şi de Poliţia de Frontieră.

Sorinel Ţăranu ne-a mai spus că există deja un sistem foarte interesant ce culege date despre populaţia de calcan. „Avem instalate nişte dispozitive pe vapoare şi, în momentul când acestea sosesc în port, sunt conectate la o reţea. O simplă apăsare de buton trimite toate datele la un server al Uniunii Europene, unde se centralizează datele respective“, ne-a spus reprezentantul Direcţiei Maritime a A.N.P.A., care a declarat şi că U.E. fixează o anumită cotă pentru prinderea de calcan. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu e prohibiţie, nu poţi prinde peşte cât vrei.

Cristian BANCIU, observator.ro, 21.03.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply