Comisia Europeană recomandă o serie de principii minime pentru exploatarea gazului de șist

0
676

Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o recomandare menită să asigure că există măsuri de protecție pentru mediu și climă pentru tehnica fracturării hidraulice de mare volum utilizată în operațiunile de exploatare a gazului de șist.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

Recomandarea ar urma să ajute statele membre care doresc să utilizeze această practică să abordeze riscurile de sănătate și de mediu și să amelioreze transparența pentru cetățeni. De asemenea, textul stabilește un cadru clar pentru investitori.

În același timp, recomandarea CE e însoțită de o comunicare care analizează oportunitățile și provocările pentru utilizarea fracturării hidraulice în scopul extragerii hidrocarburilor.

‘Gazul de șist aduce multe speranțe în unele părți ale Europei, dar reprezintă și o sursă de preocupare publică. Comisia răspunde unor apeluri la acțiune cu principii minime pe care statele membre sunt invitate să le respecte pentru a aborda preocupările legate de mediu și de sănătate și pentru a da operatorilor și investitorilor predictibilitatea de care au nevoie’, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat într-un comunicat al CE.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Recomandarea CE invită statele să evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licențe, precum și să evalueze cu grijă riscurile și impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploatează de șist ar trebui să se asigure că integritatea puțului respectă standardele celor mai bune practici.

De asemenea, este recomandată verificarea calității apei locale, a aerului și a solului înainte de începerea operațiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbări și a răspunde riscurilor ce pot apărea. Controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de seră, informarea publicului despre produsele chimice folosite în puțuri individuale și garantarea faptului că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.

Cititi continuarea articolului aici:

agerpres.ro/externe/2014/01/22/comisia-europeana-recomanda-o-serie-de-principii-minime-pentru-exploatarea-gazului-de-sist-15-28-07

22 ianuarie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply