Toţi câinii cu stăpân din România vor trebui identificaţi şi înregistraţi în şase luni de la aprobarea normelor

0
679

 

“Toţi câinii cu stăpân din România vor trebui identificaţi prin microcipare şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, iar cei din rasele comune, metişii, animalele care nu au valoare chinologică, vor trebui sterilizaţi.

Noutatea acestor norme este că toţi proprietarii sunt obligaţi să-şi identifice animalele, iar cei care au rase comune să-i sterilizeze, ca să nu se mai înmulţească necontrolat. Practic, câinii din curţile oamenilor din mediul rural reprezintă rezervorul natural de câini fără stăpân din mediul urban”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că normele metodologice de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân includ şi normele de sterilizare şi identificare a câinilor din gospodăriile populaţiei, iar acestea prevăd decontarea cheltuielilor doar pentru proprietarii care nu au posibilităţi financiare pentru realizarea sterilizării şi identificării animalelor.

“Am introdus posibilitatea ca pentru persoanele care nu pot să achite manopera de sterilizare şi identificare, Consiliile Locale să acorde subvenţii de 100% sau într-un anumit procent pe care îl estimează în funcţie de bugetul pe care îl au.

În momentul de faţă este greu de estimat numărul total al câinilor, de aceea vrem să-i strângem pe toţi, să-i identificăm şi fiecare câine să aibă un stăpân cu CNP. Acesta este rolul acestei legi, ca în momentul pierderii sau abandonului să ştim cine răspunde în faţa legii pentru abandonarea câinilor respectivi”, a explicat preşedintele ANSVSA.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tarifele practicate în prezent de cabinetele veterinare din România pentru microcipare şi sterilizare variază între 250 şi 300 de lei.

În ceea ce priveşte câinii de rasă, proprietarii vor trebui să anunţe momentul în care femela a rămas gestantă, inclusiv numărul puilor, în termen de 10 zile de la fătare, pentru a avea un control şi asupra populaţiei de câini de rasă.

În prezent, normele de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân au trecut de avizarea internă a ANSVSA şi au plecat pe fluxul de avizare la ministere, iar săptămâna viitoare ar putea fi adoptate de Guvern.

“28 noiembrie este data limită până când Guvernul trebuie să adopte normele metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân. Suntem în termenul legal şi  noi vrem ca miercuri să intre în şedinţa de Guvern pentru aprobare. Sperăm să nu fie modificări majore din partea celor cinci ministere care trebuie să avizeze, respectiv   Agricultura, Internele, Dezvoltarea, Finanţele şi Justiţia.

Sunt norme pe care le-am pus în concordanţă cu propunerile venite de la ONG-uri. Am avut două dezbateri publice şi, după părerea mea, normele metodologice pe care le-am trimis îndeplinesc toate cerinţele, atât ale ONG-urilor care protejează animalele, cât şi ale celor care nu vor animale pe stradă”, a spus şeful MADR.

Potrivit sursei citate, normele privind gestionarea câinilor fără stăpân încurajează foarte mult adopţia propriu-zisă şi adopţia la distanţă, precum şi procedura de recuperare a câinilor pierduţi de stăpânii lor.

ANSVSA a intrat şi într-un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe prin care ambasadele României din ţările UE trebuie să comunice că normele metodologice sunt în concordanţă cu legislaţia europeană privind protecţia animalelor, cu recomandările OIE şi cu toate prevederile sanitar veterinare româneşti.

“Dorinţa noastră este să nu mai fie niciun câine fără stăpân pe stradă. Conform normelor, autorităţile publice locale, cele care vor fi obligate să înfiinţeze serviciile  specializate de gestionarea a câinilor fără stăpân au obligaţia să afişeze zilnic numărul de câini capturaţi, zona din care au fost capturaţi, numărul de telefon al adăpostului unde se găsesc acei câini.

De asemenea, vor fi obligaţi să aibă program non stop pentru a asigura hrănirea şi adăparea animalelor de trei ori pe zi, să aibă un program de vizitare şi în weekend şi de sărbători legale.

În timpul săptămânii, vor avea program între orele 10,00 – 18,00 şi în weekend 10,00 – 12,00, iar persoanele juridice, respectiv asociaţiile şi fundaţiile care au ca obiect de activitate protecţia animalelor şi care concesionează conform OUG 34 această activitate de gestionare a câinilor fără stăpân de la Consiliile Locale, sunt obligate să asigure patru ore de vizitare a animalelor din adăposturilor respective”, a adăugat acesta.

De asemenea, în normele metodologice se prevăd clar şi atribuţiile ONG-urilor de profil care pot să concesioneze activitatea şi pot veni în sprijinul autorităţilor locale prin programe de gestionare a câinilor fără stăpân.

Nu în ultimul rând, fiecare administraţie publică locală va trebui ca în termen de 30 de zile să îşi întocmească obligatoriu un plan de acţiune referitor la suprafaţa teritoriului administrativ, numărul estimativ de câini, necesarul  de personal, infrastructura necesară, iar aceste planuri vor fi controlate periodic de către inspectorii sanitar veterinari.

Tot administraţiile publice locale sunt obligate să încheie în termen de 60 de zile contracte cu medicii veterinari, organizaţi în condiţiile legii, “pentru că ei sunt  singurii care pot asigura tratamentele, vaccinările, microcipările în adăposturi şi în cadrul serviciilor specializate”.

“În perioada următoare o să am deplasare la Viena unde voi avea o întâlnire cu Vier Pfoten şi cu alte ONG-uri de profil de acolo, pentru că cele mai vehemente acuzaţii au venit din partea Austriei. Am avut deja o întâlnire cu o delegaţie de ONG-uri din Germania, Austria şi România şi le-am explicat aceste norme, însă există reticenţa că, deşi pe hârtie arată foarte bine, consideră că nu vor putea fi aplicate şi în practică. Odată ce Autoritatea şi-a asumat rolul de coordonator al implementării OUG 155 şi de controlor al măsurilor care trebuie luate pentru gestionarea câinilor fără stăpân normele metodologice, normele vor fi puse în aplicare”, a mai adăugat Mănăstireanu.

(Foto: AGERPRES FLUX / RAZVAN CHIRITA),

AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi), 16.11.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply