Cum s-a luptat tanti Zali cu gazele de şist. „Pe mine nu mă interesează banii, mă interesează pământul meu”

0
630
“Scot eu explozibilul să văd ce se întâmplă. Mor?”

Primăvara trecută, tanti Zali, o femeie trecută de 60 de ani din comuna Sânmihaiu Român din judeţul Timiş, s-a pomenit cu caţiva muncitori care dădeau găuri, întindeau fire şi băgau explozibil în cultura ei de grâu. Muncitorii de la Prospecţiuni, firma omului de afaceri Ovidiu Tender, explorau zona în căutare de gaze. Însoţită de nepotul său, care a filmat întregul incident, tanti Zali s-a dus să îi alunge pentru că se aflau pe terenul ei în mod ilegal.

Tanti Zali ştia ce se întâmplă: „primarul şi cu viceprimarul au luat bani” pentru asta. În timp ce grăbeşte nervos pasul, scăpând o înjurătură printre dinţi şi cercetând gropile în care se afla explozibil, le explică foarte răspicat muncitorilor că aranjamentul a fost făcut cu primăria, dar că pământul este al ei şi le cere să plece.

Muncitorii încearcă să-i explice că există o înţelegere, dar tanti Zali nu se lasă şi ia cu asalt un steag de marcaj pe care îl scoate furioasă din pământ şi îl aruncă cât colo. Muncitorii se uită nedumeriţi la femeia care le cere să scoată explozibilul din pământul ei.

„Le scoţi afară sau le scot eu!”, ameninţă femeia fără să-i pese de eventuale consecinţe ale actului său de curaj. „Îl scot eu să văd ce se întâmplă. Mor? Mor, mor!”. „Nu, nu glumiţi”, îi spune un muncitor. „De ce, care e problema?”, se arată nedumerită tanti Zali. Primeşte răspunsul prompt: „Că ne băgaţi pe toţi la puşcărie!”

Tanti Zali e însă hotărâtă, în ciuda avertismentelor venite din partea nepotului care îi spune că îşi pune viaţa în pericol şi continuă să filmeze şi să ceară, la rândul său, socoteală. „E pericol un drac! Lasă că îţi arăt eu cum le trag”, insistă tanti Zali care pare neînfricată. „Vai de mine, ce frică mi-i!”, exclamă femeia ironic, acompaniindu-şi vorbele cu gest larg din mâini.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Femeia nu trece însă la fapte. Între timp, unui muncitor îi vine ideea salvatoare. Sună la firmă să spună ce s-a întâmplat şi cheamă ajutoare pe care „să le ia în pene” tanti Zali. Dar ea nu are nevoie de explicaţii, pentru că ştie ce se întâmplă, ea vrea doar ca angajaţii  Prospecţiunii să plece de pe pâmântul ei cu tot cu explozibil.

Degeaba încearcă aceştia să-i explice că în cazul în care se găsesc resurse, exploatarea poate începe şi peste 20 de ani. „La dracu! Hai să fim oameni serioşi, că doar nu ni-s proşti nici care. Că dacă găseşte, imediat se şi face (exploatarea –n.r)”, dă verdictul femeia. Unul dintre muncitori insistă şi îi explică posibilele avantaje ale unei viitoare exploatări. Tanti Zali nu se lasă înduplecată: „Pe mine nu mă interesează banii, mă interesează pământul meu”.

Discuţia continuă în jurul aceleaşi teme până când la faţa locului ajunge o reprezentantă a firmei, care dăduse „verde” pentru lucrare. Aceasta explică că există o înţelegere cu cel căruia i-au dat în arendă terenul agricol în cauză, un aşa-numit domn Vitalie. Din acest punct, discuţia este purtată aproape în întregime de nepotul lui tanti Zali, care îi spune reprezentantei firmei că era nevoie de acordul proprietarului, nu de al arendaşului, şi că va da firma în judecată.

Articolul integral şi VIDEO, în gandul.ro, 19.10.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply