Mangalia: Românii de pretutindeni au participat la ziua dedicată culturii româneşti

0
673

Vineri, 9 august a.c., a avut loc dezbaterea culturală „Ambasadori ai  culturii româneşti”, din cadrul Saptamanii Educatiei, Culturii si Spritiualitatii  romanesti – se arată într-un comunicat de presă al Institutului “Eudoxiu  Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Românii de pretutindeni au participat la ziua dedicată culturii româneşti

Dintre personalitatile invitate la acest eveniment au luat parte :   Mircea Diaconu, fost ministru al culturii, Mircea Bunescu, regizor, Anca  Colţeanu, regizor, Horia Nestorescu Bălceşti, istoric, Radu George Serafim  preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice şi artista de muzică  populară Lia Lungu.

Actorul Mircea Diaconu a vorbit despre locul şi rolul culturii în societatea  românească şi a punctat importanţa oamenilor de cultură drept repere pentru toţi  românii de pretutindeni. În cadrul dezbaterii, acesta a precizat menirea pe care  o are şcoala: „Societatea noastră are un mod de viaţă, iar şcoala are menirea să  ajute societatea. Şcoala ar trebui să se implice mai mult în educarea  copiilor.”

Ziua a continuat cu o prelegere despre artele spectacolului în cadrul căreia  s-a concluzionat faptul că trebuie sa protejăm identitatea naţională prin  păstrarea unei legături strânse între civilizaţie şi cultură.

La sfârşitul  dezbaterii, regizorul Mircea Bunescu a punctat faptul că „poetul naţional, Mihai  Eminescu, va rămâne un simbol al românilor de pretutindeni. În orice mijloace,  românii au continuat să rămână români, indiferent unde s-ar afla. România este  singura ţară care este înconjurată de români.” Dezbaterea a fost moderată de  Lavinia Şandru, realizator TV.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În cea de-a doua parte a zilei a avut loc deschiderea expoziţiei de carte, în  cadrul căreia istoricul Horia Nestorescu Bălceşti şi-a prezentat cărţile expuse.  De asemenea, profesorul univ. dr. Vasile Şoimaru de la Academia de Studii  Economice, filiala Chişinău a susţinut o scurtă prezentare a albumului „Români  din jurul României”, vernisat pe întreaga durată a evenimentului în holul  hotelului President din Mangalia.

Printre reprezentanţii editurilor partenere ale Institutului „Eudoxiu  Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, prezenţi la expoziţia de carte  românească, se numără editura Curtea Veche, editura Rao, editura Asciaţiei  Macedonenilor din România, editura CD Press şi editura Nestor.

Profesorii şi studenţii au vizitat Muzeul de Arheologie din Callatis, unde au  vizionat prezentarea cercetătorului științific dr. Sorin Marcel Colesniuc despre  istoria singurului papirus descoperit în România.

Seara s-a încheiat cu un deosebit spectacol de balet susţinut în grădina  Cercului Militar din Mangalia. Spectacolul,  intitulat „Dor de Paris”, a  fost asigurat de trupa de balet a Teatrului „Oleg Danovski” din Constanţa.  Soliştii Marius Eftimie şi Daniela Vlădescu au încântat audienţa cu un  repertoriu de muzică franţuzească.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET, 10.08.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply