Jurnal de litoral. Neptun: mărirea și decăderea

0
681

Asaltul turiștilor pe șezlonguri se lasă așteptat

Asaltul turiștilor pe șezlonguri se lasă așteptat.

La sfârșitul anilor `80, stațiunea Neptun era denumită „Coasta de Azur a României”. A rămas și după `90 una dintre cele mai atractive pentru turiștii români și străini. Era apreciat nisipul fin de pe plajă și viața de noapte. Se prezicea că Neptun va deveni un „diamant al litoralului românesc”, însă bijutierii l-au lăsat cam neșlefuit. Acum e o stațiune banală care încearcă să-și redescopere strălucirea de altădată.

Șantier! Atenție, nu se lucrează! 

Din centrul stațiunii Neptun, pe străduța care duce spre Plaja Steaguri apare în partea dreaptă clădirea hotelului Ovidiu. E în șantier fix în mijlocul sezonului și arată ca după război. În afară de doi maidanezi, care lucrează la un somn lung în umbra unui copac, nu mai muncește nimeni pe șantier, e o liniște mormântală.

Lângă fostul hotel Ovidiu e un teren de vânzare. Afișul e pus pe un copac. În imediata apropiere a unui spațiu verde e o platformă mare de beton și o construcție ciudată vandalizată. Mai are câteva urme de faianță, iar acoperișul încearcă să se țină pe poziții în lupta cu rugina. Pare că s-au dus lupte grele în această clădire.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La Neptun „e marfă tare” 

Pe partea stângă se vând șlapi, bere, pălării de paie și nămol. Prea puțini turiști se opresc să vadă oferta. Câțiva metri mai încolo cântă, în seara aceasta, Alex Velea și Andreea Bănică. „E marfă tare”, scrie pe afișele lipite pe porțile de tablă de la intrare.

Porțile sunt vopsite cu alb și verde, iar pe unde au mai slăbit balamalele au fost întărite cu plăci de metal prinse în șuruburi. Dacă nu tragi un pic cu ochiul prin crăpături și vezi e un teatru de vară, porțile te fac să crezi că e vreun depozit de „marfă tare”, ceva durabil, poate materiale de construcții.

Sunt ceva turiști. „Da, pentru sudul litoralului poate că sunt, însă nu se compară cu Mamaia sau cu ce era cândva aici. Cam asta a fost concurența. De la sfârșitul anilor  `90, începutul anilor 2000, aici era punctul fierbinte de distracție, aici se făceau toate emisiunile de dimineață, la care se uitau oamenii în draci. Vă aduceți aminte de Brenciu? Iar seara fierbea Neptunul de lume. Acum e așa și așa, nici să mori, nici să faci profit ca să ai ce reinvesti”, spune patronul unei terase, care e și barman.

„La Mamaia sunt fițe”

Plaja e destul de atrăgătoare. Sunt umbreluțe cu șezlonguri, baldachine și loc de prosop pe nisipul fin al plajei. Toată lumea e în primele 4-5 rânduri ale plajei, în spate e o altă mare, de șezlonguri libere și pare că nici nu le va închiria nimeni astăzi.

O tânără brunetă cu ochelari de soare muscă are o mică neînțelegere cu o prietenă. „Miruna, nu știu ce să zic, mergem seara la club în Mamaia, ne întâlnim și cu ceilalți, însă de plajă nu-mi place, sunt multe fițe”, spune tânăra, fixată în dreptul unui baldachin pe care vrea să-l închirieze.

Pe plajă sunt cam jumătate tineri, jumătate familiști. „Eu vin în fiecare an aici, e stațiunea mea preferată, îmi place nisipul plajei. Știu că nu e chiar sănătos pentru turismul zonei că sunt mai puțini, însă mie îmi pare bine într-un fel că sunt mai puțini turiști, e un pic mai multă liniște”, spune Marian Condurat, geograf de profesie.

„Are nevoie de reclamă”

Zona de distracție de după ora 21.00, partea stațiunii unde sunt dispuse terasele, restaurantele și cluburile e plindă de verdeață. Printre clădirile vechi comuniste, decorate cu cărămidă roșie și cu varul crăpat, au apărut și multe localuri cochete. „Orice ar spune unii și alții, Neptunul chiar e una din stațiunile frumoase ale litoralului.

Cred că problema principală e că nu prea și-a găsit o identitate clară, la fel cum sunt celelalte – Costinești e cu tineretul, Eforie cu familiștii și așa mai departe. Să mai concureze cu Mamaia îi va fi foarte greu, are nevoie de niște investiții, dar și de reclamă. N-ați văzut, o dată la două zile apare câteva ceva, o știre despre Mamaia”, e de părere Cosmin Strat, un turist de 35 de ani, din Brăila.

În 2013, într-o zi din vârful sezonului, Neptunul e amorțit, comercianții și hotelierii trăiesc cu speranțe, turiștii cu amintiri.

Citiți mâine un nou episod din serialul Yahoo! News despre litoralul românesc, un reportaj din cea mai mică stațiune.  

Articolul integral si galerie foto, pe ro.stiri.yahoo.com, 24.07.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply