Mihai Eminescu a fost omagiat la Muzeul Callatis

0
664

farmec.ro

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu susținerea primarului Cristian Radu, a organizat marți, 15 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Mihai Eminescu – activitatea literară, jurnalistică și istorică”.

În deschiderea simpozionului, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre susținerea pe care o are, din partea primarului Cristian Radu, pentru organizarea unor astfel de evenimente, și a prezentat personalitatea lui Mihai Eminescu, punând însă accentul pe studiile sale istorice.

Ionel Dumitrescu, profesor la Liceul Teoretic „Callatis”, a descris opera lui Eminescu și a evidențiat poeziile sale mai puțin cunoscute. El a mai precizat că Eminescu este singurul poet citit de toate generațiile și că cele mai multe dintre versurile sale sunt pe înțelesul tuturor.

Profesor Cristina Angheluță, directorul Liceului Teoretic „Callatis”, a menționat că o operă literară atât de vastă, cum este cea a lui Mihai Eminescu, este dificil de prezentat în câteva minute. Cu toate acestea, împreună cu elevii, a punctat principalele creații literare eminesciene.

Mariana Gogu, profesor la Colegiul Economic Mangalia, a dat citire unei poezii pe care a scris-o în cinstea marelui poet. În continuare, elevii Colegiului Economic, îndrumați de profesor Ibolya Negoiță, au prezentat un material în PowerPoint, în care au descris întreaga viață și activitatea „luceafărului” poeziei românești.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Au urmat elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, care au recitat câteva poezii ale „poetului nepereche”, cum l-a numit George Călinescu. Profesor Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, și doi dintre elevi au interpretat, pe acorduri de chitară, câteva poezii scrise de Eminescu.

„A fost un simpozion care, cu siguranță, și-a atins scopul. Elevii prezenți la manifestare nu vor uita că ziua de 15 ianuarie este, în mod oficial, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Tinerii liceeni și-au reîmprospătat cunoștințele referitoare la viața și creațiile eminesciene. Eu am vorbit mai mult despre studiile istorice ale lui Mihai Eminescu, în care acesta a susținut cauza românilor din Transilvania și Bucovina, români aflați, la acea vreme, sub stăpânire străină.

Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a aflat, în permanență, în slujba dreptului la existență națională a poporului român. În studiile sale, el a subliniat că nu există deosebiri etnice sau lingvistice între românii din provinciile istorice românești. În concluzie, am vrut să evidențiez faptul că Eminescu, prin studiile sale istorice, poate fi considerat un important istoric al românilor”, a precizat  dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

Marti, 15.01.2013.

Galerie foto:

 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply