Guvernul a decis plata TVA la incasarea facturii

0
624

Concret, este vorba despre sumele mai mici de 500.000 de Euro, facturate si care urmeaza sa fie incasate prin cont bancar (de unde pot pleca mai departe spre fisc). Este o masura care vine in sprijinul micilor companii si companiilor mijlocii, care vor fi protejate astfel de:

* multinationale,

* companii care isi trag cate o insolventa,

* fisc.

Concret, cifrele pe care le am eu in fata arata ca timpul mediu de plata a unei facturi in Romania este de 187 de zile (fata de 19 zile in Germania). Mecanismul este urmator, pentru ul platitor de TVA (sa spunem trimestrial):

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

a) compania A produce un bun care costa 100 de lei

b) il vinde companiei B pentru pretul de 100 de lei + TVA (124 de lei)

c) asteapta plata facturii in 30 de zile.

Daca factura nu este platita in 30 de zile, pana acum, comapnia A era obligata sa plateasca cei 24 de lei TVA fiscului (chiar daca nu avea suma incasata). Existau 3 posibilitati:

1) avea suma respectiva in exces, o platea si facea treaba fiscului (care in fapt trebuia sa obtina banii de la compania B)

2) nu avea suma respectiva (24 de lei) si o platea din imprumuturi bancare (platea dobanda), sau, la randul ei, comapania A amana plata facturilor catre companiile C si D

3) nu avea suma respectiva si nu o platea fiscului, ajungand la penalitati de intarziere, detoriorarea a cazierului fiscal, limitarea accesului la finantare + dezvoltare in perioada urmatoare.

Oricum compania A era lovita de neincasarea sutei de lei, peste asta, se adauga suplimentar o povara fiscala de 24 de lei. Treaba asta va fi eliminata.

Cine beneficia de vechea masura? In principal multinationalele (care isi permiteau sa nu platesca cu sutele de zile), dar si statul (care incasa TVA-ul respectiv si tolera comportamentul companiilor rau-voitoare, care nu plateau desi aveau sau, nu puteau).

Cine beneficiaza de noua masura?

– in special micile companii, care pot pompa banii in economisire, dezvoltare, consum, creare de locuri de munca.

Nu va fi o crestere exploziva, dar este o miscare in directia buna. Probabil ca efectul bugetar pe scurt va fi cuprins intre netru si -0,1% din PIB. Acceptabil. Pe termen lung, probabil că efectul asupra bugetului va fi pozitiv.

by soviani, 16.07.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply