Gazele din Marea Neagră şi independenţa energetică

0
636

VIZITĂ Având în vedere că românii nu îl mai au la inimă şi că îl huiduie pe unde apare, preşedintele Traian Băsescu a renunţat de ceva vreme la băile de mulţime, probabil de frică să se întâlnească cu vreo ploaie de ouă, precum Boc, sau cu vreo câteva sticle cu cerneală precum fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

În aceste condiţii, Băsescu îşi găseşte alte preocupări, cum ar fi vizita la nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagră. După vizită, a declarat că România are perspectiva independenţei energetice totale, putând fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea însăşi, ci şi pentru alte ţări din Europa. “În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit ca să nu mai importăm gaze”, a declarat Băsescu.

EXPLOATARE  În urma prospecţiunilor realizate în perimetrul Neptun s-a descoperit un zăcământ de gaze naturale de circa 100 de miliade de metri cubi. “Exploatarea zăcământului va putea începe după ce se fac toate prospecţiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când îşi termină programul de explorări acolo. Este o chestiune cam pe la orizontul anilor 2015-2016-2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016, România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a spus preşedintele. Prospecte se vor mai face în alte patru sau cinci zone din Marea Neagră.

ExxonMobil Exploration&Production Romania Limited (EMEPRL) – o subsidiară a ExxonMobil Corporation şi OMV Petrom au anunţat luna trecută o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre. Dacă şi acest contract este făcut la fel ca şi cel cu Sterling, atunci România nu are nimic de câştigat, ci doar de pierdut. Şi dacă ne gândim că după privatizarea Petrom, românii au înghiţit pe nemestecate majorări la preţurile carburanţilor, nu mică ne-ar fi mirarea ca, după începerea exploatării, românii să nu resimtă în niciun fel bogăţia, ci, dimpotrivă, să se trezească cu o creştere a preţului la gaz. Că doar suntem independenţi din punct de vedere energetic!

Telegraf, Marti, 06 Martie 2012

Robert NENCIU ([email protected]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply