Bazargic, tărâmul românesc locuit de mocanii din Ardeal şi dezvoltat de turci

0
1368
Bazargic-fost-pamant-românesc-FOTO-Delcampe-net

Adevărul de Constanta: De unde vine denumirea localităţii care în prezent se găseşte în Bulgaria.

Bazargicul, capitala judeţului Caliacra, fost pământ românesc, era un paradis terestru. În oraşul de pe colină cu opt pieţe publice funcţionau şcoli pentru români, musulmani şi armeni, dar şi moschei şi biserici ortodoxe.

Bazargic, oraşul care, cândva, a fost capitala judeţului Caliacra, este foarte frumos descris într-un document de epocă din anul 1928, care face parte din fondul Primăriei oraşului Bazargic.

„În judeţul Caliacra, înainte de a fi bulgarii şi după ce fuseseră turcii de la care se păstrează şi până astăzi cele mai multe denumiri de localităţi, locuiau mocanii noştri cu o misiune istorică foarte importantă. 

Aceşti mocani respectabili ca ţărani români, dar şi ca element de legătură între toate provinciile neamului românesc plecaţi din fundul Ardealului pe calea Dunării şi Nistrului şi până în regiunile depărtate ale Rusiei, reprezentau cu oile lor cel dintâi act al luării în stăpânire a teritoriilor de către neamul românesc“, se arată în descriere.

Documentul a fost publicat în volumul „Dobrogea în Arhivele româneşti (1597 – 1989)“, care reuneşte 413 documente şi cărţi poştale inedite, culese de la Arhivele Naţionale ale României şi de la structurile sale judeţene, Serviciul Istoric al Armatei şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Coordonator al cărţii este dr. Virgil Coman, directorul Arhivelor Naţionale, Filiala Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Copiii numărau în limba strămoşilor

Citeste mai mult: adev.ro/o2iukg

Autor: Mariana Iancuadev.ro/o2iukg, duminică, 14 febr.2016.





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply