INTERVIU Ilie Stepan, la 25 de ani de când a avut curajul să urce în balconul Operei din Timișoara

0
739

„Dictatura comunistă a fost înlocuită de dictatura financiară“.

ilie_stepan_timisoara

Ilie Stepan este primul muzician care a cântat două piese interzise în balconul Operei din Timişoara în ziua de 20 decembrie 1989: „Hora Unirii“ şi „Deşteaptă-te, române!“. Artistul povesteşte despre viaţa în Timişoara comunistă, despre Revoluţia trăită pe viu şi despre pasiunea pentru sunete.

Muzicianul Ilie Stepan, autorul piesei „Timişoara“, imn al Revoluţiei, este unul dintre cei mai respectaţi rockeri ai României. Chitaristul este şi liderul trupei Pro Musica, născută în anul 1973. Legendara formaţie „a intrat în adormire“ în anul 1993 şi a revenit pe scenă în luna octombrie a acestui an.

„Weekend Adevărul“:

Pe 20 decembrie 1989, Ilie Stepan, cu plete lungi şi barbă, liderul Pro Musica, şi-a făcut apariţia în balconul Operei din Timişoara. Nu v-a fost teamă?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ilie Stepan:

A fost o nebunie de nedescris în acele zile, în Timişoara, care se proclama primul oraş liber de comunism. Oamenii nu concepeau să mai trăiască sub dictatura lui Ceauşescu. Deşi acesta nu fugise şi nici nu se ştia ce se va întâmpla. La început, mi-am învins instinctul de conservare. În noaptea dintre 20 şi 21, însă, m-am temut. Eram liderul grupului Pro Musica. În acea seară am cântat două piese interzise în balcon, „Deşteaptă-te române!“ şi „Hora Unirii“. A fost cel mai înălţător moment! Am luat împrumut de la un prieten o chitară. Încă era dictatura la putere, însă oraşul era liber! Dacă nu cădea Nicolae Ceauşescu, pe mine mă săltau primul, pentru că în balcon eram cel mai cunoscut. Cu o lună înainte, chiar am susţinut un concert la sala Olimpia.

pro_musica
Citeste mai mult: adev.ro/ngvhg6

Sâmbătă, 20 decembrie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply