Un parc eolian imens a fost finalizat în zona Chirnogeni – Independenţa

0
1136
Valoarea investiției se ridică la 130 milioane de euro.

A fost finalizat cel mai mare parc eolian din sudul judetului Constanţa. Investiţia de 130 de milioane de euro a vizat o suprafaţă de 100 de hectare, pe care s-au instalat peste 30 de eoliene. Investitorii în energie verde s-au grăbit să vină în Dobrogea deorece este a doua zonă din Europa, după nordul Germaniei, considerată favorabilă pentru plasarea instalaţiilor eoliene.

Vântul puternic din zona Dobrogei atrag tot mai multe firme să investească în producerea de energie verde. Printre principalii jucători de pe piaţă se numără grupul CEZ. Compania cehă deţine încă din anul 2010 un parc eolian cu 139 de turbine în zona Fântânele Vest.

Ultimul parc de acest gen a fost ridicat de o firmă cipriotă în zona Chirnogeni – Independenţa, din judeţul Constanţa. Cu 32 de turbine, acesta este cel mai mare parc eolian din sudul judeţului.

„Acest parc eolian se întinde pe o suprafaţă de 17 kilometri pătraţi. Este alcătuit din 32 de turbine de câte 2,5 megawaţi fiecare, iar în total avem o putere instalată de 80 de megavaţi”, a explicat Marian Pavel, manager proiect.

Dacă vântul bate cu putere, o singură turbină poate alimenta, timp de o lună, până la 600 de locuinţe, în funcţie de consumul fiecăreia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru a putea amenaja parcul de eoliene, firma cipriotă a cumpărat pământ de la locuitori. Astfel, proprietarii de terenuri, din zonele unde au fost montate turbinele, au primit aproape 3000 de euro pentru un hectar. Ulterior, firma a dat pământul în arendă celor interesaţi să îl cultive, pentru o chirie lunară de 100 de euro. Localnicii care nu au avut terenuri în zonă spun că nu şi-ar fi vândut oricum pământul, în timp ce alţii regretă că nu s-au înţeles la preţ. Nu toţi localnicii au fost însă mulţumiţi de preţul oferit.

Cititi articolul integral pe digi24.ro, 10.11.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply