Eminescu, în 39 de poezii. Ediție de colecție, în avanpremiera Zilei Culturii Naționale, la Salonul Național „Mihai Eminescu”

0
413
În anul când ne pregătim să comemorăm 176 de ani de la nașterea și 135 de ani de la moartea Poetului Național, în avanpremiera Zilei Culturii Naționale s-a deschis, marți 9 ianuarie a.c., la Palatul Parlamentului, în Sala „Constantin Brâncuși”, a 45-a ediție a Salonului Național „Mihai Eminescu”, organizat de Gruparea Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu,” din cadrul Societății Numismatice Române. Este, la ora actuală, cea mai longevivă manifestare publică din țară dedicată Poetului Național, meritul principal revenindu-i președintelui Grupării, colecționarul și eminescologul Mihai Costin.
Invitați speciali ai acestei ediții aniversare sunt pictorul octogenar Ion Hultoană, elevul Rareș Andrei Prisacariu, laureat al Concursului „Românii au talent”, ediția 2023, eleva Daria Crețu, de la Cernăuți, dar și Formația Celest” (alcătuită din profesorii de muzică Felicia Popescu și Nicu Șandru), alături de actrițele Claudia Motea și Doina Ghițescu, soprana Irinuka Gîju, și mulți alții. Nu mai puțin de 21 de colecționari din București, dar și din Botoșanui, Alexandria, Oravița, Râmnicu Vălcea și Constanța, în frunte cu președintele Grupării colecționarilor, expun selecțiuni din valoroasele lor exponate, cu tematică eminesciană.
Cu aceast prilej, așa cum ne-a obișnuit și la manifestările anterioare, a fost editat un volum de lux din creația eminesciană, ediția de colecție a cărții Poezii. 39 de poezii alese din ediția princeps 1883 (Editura Magic Print, Onești, 2023). Volumul reproduce, parțial, prima ediție a cărții de Poesii, apărută în decembrie 1883, la Editura Fraților Șaraga, din București (pe copertă apare anul 1884), îngrijită de Titu Maiorescu. Noua lucrare, ce poartă, ca de obicei, marca Mihai Costin beneficiază de o Prefață-Rugăciune către Sfântul Mihai Eminescu, semnată de gazetarul și eminescologul Dan Toma Dulciu, iar ilustrațiile și concepția tipografică aparțin graficianului Mihai Cătrună, la ora actuală, poate, cel mai inspirat artist plastic, specializat în imagologia eminesciană. Coperta exterioară a cărții reproduce, în relief, efigia statuii Eminescu-Arbore, creație simbol a orșului Onești, realizată de artistul plastic local Costel Eremia Grigorescu (1931-2001), sculptură aleasă în Top-ul 10 al celor mai frumoase lucrări de for public din lume.
În context, mai semnalăm că statuia de la Onești prezintă și unele asemănări cu tabloul pictorului basarabean Aurel David (1935-1984), ce împodobește Sala de conferințe a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, din capitala R.Moldova. În mod fericit, apropierea, chiar și simbolică dintre cei doi artiști inspirați de fiorul literar eminescian, respectiv Mihai Cătrună, și, peste timp, Costel Eremia Grigorescu, este accentuată și de faptul că ambii, deși autodidacți în artă, dar practicând aceeași profesie – designul publicitar – au ajuns la rezultate remarcabile, motiv pentru care au fost aleși să reprezinte plastic, la nivel național, opera eminesciană. În acest fel, chipul de pe copertă rezonează cu imaginile din interiorul cărții, ilustrând parcă versul eminescian din Rugăciunea unui dac:
Gonit de toată lumea, prin anii mei să trec / Pân ce-oi simți că ochiu-mi de lacrime e sec. (…)
Continuarea, pe uzpr.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply