Dobrogea – mozaic etnic | Ziua minorităților naționale, sărbătorită la Grădinița cu program normal Nr. 4, structură a Școlii Gimnaziale Nr.1 Mangalia (galerie FOTO)

0
522
Ținutul dintre Dunăre și Mare a preluat, de-a lungul timpului, elemente de cultură şi civilizaţie de la mai toate popoarele şi populaţiile care l-au străbătut: turci, tătari, ruşi lipoveni, greci, aromâni, bulgari, italieni.
Elementele diferenţiatoare n-au împiedicat însă, în Dobrogea, convieţuirea în bună înţelegere a tuturor etniilor. Fiecare şi-a adus contribuţia la conturarea civilizaţiei tradiţionale dobrogene. Etniile şi-au respectat reciproc obiceiurile, religia, modul de viaţă. Armonia convieţuirii a constituit – întotdeauna – nota  esenţială a comportamentului comunităţii tradiţionale dobrogene. Nu întâmplător se vorbeşte de „modelul interetnic dobrogean”, o regiune în care convieţuirea interetnică poate fi un exemplu demn de urmat.
Ziua minorităților naționale a fost sărbătorită de preșcolarii grupei mijlocii „Fluturașii” , de la Grădinița cu Program Normal Nr.4, structura a Școlii Gimnaziale Nr.1 Mangalia, prin recitarea de poezii, cântece și dansuri tradiționale turcești, tătărești și ale altor minorități din Dobrogea. Prin activitatea de azi, copiii au avut ocazia să cunoască limba, portul traditional, obiceiurile și obiectele specifice minorităților din care fac parte copiii grupei. Activitatea s-a încheiat cu hora dobrogeană, hora prieteniei etnicilor dobrogeni.
Coordonatorul activității a fost doamna educatoare Mustafa Sevinci.
Felicitări, copii! Mulțumim pentru implicare, părinților!
La mulți ani, tuturor minorităților!

A transmis prof. înv. primar Maria Cazacu.

Mangalia News, 20.12.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply